Fordulat a BVM-Global ügyben

A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az Iparkamara mellett működő Választottbíróság a BVM-et 8 milliárd forintos kártérítésre kötelező ítéletét. A kártérítést egy azóta meg sem épült plázáért ítélte meg a testület.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) érvénytelenítette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Választottbíróság tavalyi döntését.

Tavaly november végén a Kisfaludi András vezette, s a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság 8 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte a BVM-et, mivel úgy találta, hogy a cég 2002 és 2006 között nem tett eleget a szerződésben vállaltaknak, és - egy meglehetősen bonyolult hátterű telekmegosztási vita részeként - fellebbezéseivel megakadályozta, hogy telekmegosztás jöjjön létre azon a telken, amelynek egy részét korábban eladta a Global Centernek.

A Legfelsőbb Bíróság szerint azonban a Választottbíróság tagsága összeférhetetlen volt: a három választottbíró ugyanis kollégák, mindannyian azonos tanszéken dolgoznak.

Az döntés sajátossága, hogy az összeférhetetlenségi kifogást a korábbi jogorvoslatok során elutasították a bíróságok, így a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma sem látott problémát a kollegális testületben.

A BVM által indított jogorvoslati eljárást a Fővárosi Bíróság azzal utasította el, hogy a felek előzőleg megegyeztek a Választottbíróság illetékességében és azt utólag nem lehet felülvizsgálni.

Bár a BVM-Épelem ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Azonban nemrégiben lejárt a céget védő felszámolási moratórium, így a hetekben a felszámolás elindult a cégnél.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.