Folytatódó vita a Vodafone és a Magyar Telekom között

A Vodafone mély technikai részletekbe merítkeztve reagált a Magyar Telekom jogi támadására, miszerint előbbi tévesen állítja be magát a leggyorsabb mobilinternet-szolgáltatónak. A Magyar Telekom műszaki viszontválasza alapján olybá tűnik: ilyen állítás védhető és támadható is egyszerre.

A Vodafone Magyarország bízik abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyetért majd a mobilinternettel kapcsolatos állításaikkal.

Eszerint övék a leggyorsabb hálózat, és a Vodafone rendszerén lehetséges a leggyorsabb web-böngészés.

Csikai Attila, a társaság jogi és szabályozói igazgatója egy csütörtöki  sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy ez az állítás a telekommunikációs szektor vezető európai mérnöki irodája, a németországi független P3 Communications mérésein alapul.

A Vodafone az elmúlt hetekben azt állította hirdetéseiben, hogy az övé a leggyorsabb internetes hálózat. Ezt a konkurens Magyar Telekom kétségbe vonta, s eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH). Ennek bizonyítására az úgynevezett mátrix-mérésekre hivatkozik, amelynek adatait minden szolgáltató maga küldi el a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH).

A Magyar Telekom korábbi nyilatkozata szerint a hálózati gyorsaság mérésének eredménye jelentős mértékben függ attól, hogy a vizsgálatot milyen feltételekkel végzik. Például attól, hogy csak külső térben vagy épületeken belül is mérik-e a sebességet.

Csikai Attila kifejtette: a P3 mérése független, míg az, amire a Magyar Telekom hivatkozik, a három szolgáltató megegyezésén alapuló mérés. A mátrixot mindegyik szolgáltató saját maga méri, s küldi el a NMHH-nak.

Hozzátette: a saját céges mérések mást mutatnak ki, mint a P3, ezért nem összehasonlíthatók. Az előbbi a hálózat valódi gyorsaságát, utóbbi pedig azt mutatja ki, hogy teljesül-e az általános szerződési feltételekben vállalt adatforgalmazási sebesség.

Kifejtette: a P3 nemzetközileg elismert független társaság. A Telenor, a Vodafone és a T-Mobile hálózatában is több szempont alapján egyenként 2 ezer 900 mérést végzett novemberben azonos módszerrel.

Ennek alapján állítja a Vodefone azt, hogy az övé a leggyorsabb hálózat. Ezzel szemben a mátrixvizsgálatok mindössze 150 saját szolgáltatói mérésen alapulnak. A P3 mind a három szolgáltató hálózatát mérte azonos módon, de a mérést a Vodafone rendelte meg és fizette.

A Magyar Telekom (MT) a Vodafone állításaira reagálva közölte: a mátrix-mérés mindenképpen összehasonlíthatóbb, mint a három közül egy szereplő által megrendelt és saját igényeire szabott mérés.

A módszertan lényege, hogy a hálózatokat nagyon sok ponton és időben megmérik egy egységes és a három szolgáltató által elfogadott módszertan alapján.

A közlemény szerint, ha a mérési módszertannal a Vodafone-nak problémája van, akkor ezt bármely érintett szolgáltatóhoz hasonlóan jelezheti az NMHH-nak, illetve a többi szolgáltatónak is. Eddig azonban ilyen jelzés nem érkezett.

Az MT nem kérdőjelezi meg a P3 tevékenységét: a cég valóban dolgozik a társaság anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak is. De - megfogalmazása szerint - nem valós információ, hogy ugyanazzal a módszertannal, mint a Vodafone-nak. A P3 többféle módszertant is használ, a Vodafone mérésben a Vodafone saját szempontrendszert határozott meg.

Az MT szerint nem igaz az sem, hogy a P3 mérés több helyen történik, hiszen a Vodafone által megrendelt vizsgálat 8 városra terjedt ki, és ezt vonatkoztatták a teljes lefedettségi területre. A magyar módszertan szerint viszont a teljes lefedettségi területet reprezentáló módon kell mérni, a mérés nem korlátozódik néhány nagyvárosra. Kisebb településeken is mérni kell, ha azt lefedettnek tekintjük.

Az MT szerint az a módszertan, amellyel a Vodafone hálózatmérése történt, nem alkalmas arra, hogy magát a Vodafone-t országos szinten a leggyorsabb adathálózattal rendelkező mobilszolgáltatónak minősítse.

Az MT úgy véli, a Vodafone-nál nagyobb letöltési sebességet garantál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.