Egyelőre nem csődöltetik be az E-Start

Jelenleg nincs érvényes felszámolási kérvény az E-Star ellen, így csődhelyzet sincs a cégnél - információink szerint ez volt a fő üzenete a gondokkal küzdő hőszolgáltató ma lezajlott közgyűlésének. Orbán Viktor bejelentése óta ugyan az eddig nem fizető önkormányzatok egy része már utal, de még mindig közel félmilliárd forint az E-Star kötvényesek felé fennálló lejárt tartozása.

Jelenleg jogilag nincs csődhelyzet az E-Star Alternatív Nyrt.-nél - hangzott el információink szerint a nem fizető önkormányzatok miatt sokáig anyagi gondokkal küzdő hőszolgáltató pénteki közgyűlésén. Ezért nem is kezdeményeznek maguk ellen csődeljárást.

A társaság felett jelenleg az október 24-én lejárt mintegy 1,5 milliárd forint követelést képviselő kötvénytulajdonosok lengetik Damoklész kardját. A cég, hivatkozva a hőszolgáltatásukat ki nem fizető önkormányzatokkal hónapok óta zajló vitáikra, a lejáratkor bejelentette, hogy nem tud fizetni. Egyszersmind felajánlotta, hogy a papírokat 35 százalékos áron visszavásárolja. Mindezidáig a kötvényesek kétharmada - nyilván tartva az esetleges ennél rosszabb helyzettől - igent mondott az ajánlatra. Még mintegy félmilliárd forintnyi kötvénytulajdonos ugyanakkor továbbra is ellenáll. Jogilag ők bármikor kezdeményezhetnek felszámolást. Ennek érvényre juttatása becslések szerint 30-60 nap. Mindazonáltal egyes jelen lévőktől úgy tudjuk, a társaság vezetése nem tud egyetlen, alakilag megfelelő ilyen beadványról sem. (A közgyűlés legelején egy kisrészvényes kedvéért kizárták a sajtót.) A társaságnak további 8,5 milliárd forintnyi kötvénytartozása is van, melyek rendre 2014-ben, 2015-ben illetve 2016-ban járnak le. Ezekre jelenleg, úgy tudjuk, 26 százalékos felvásárlási ajánlat él, és a cégvezetés bizakodó ennek sikerét illetően is.

A vezetőség már rutinosnak mondható a felszámolást kezdeményezőkkel folytatott tárgyalásokban: mostanában több beszállítóval és hitelintézettel is sikeresen ütemezték át a tartozásaikat. Most - mint állítólag elhangzott - másfajta érvényes felszámolási kérvény sincs a cég ellen.

Kérdés, a hitelezőknek érdemes-e várniuk arra, hátha a makacsok számára növeli a menedzsment a kifizetési arányt. Sokak szerint ez téves stratégia lenne. A cégvezetés többször kijelentette, hogy ezen a számon nem változtat. A fennmaradó kötvényesek kifizetéséhez szükséges 190 millió forintot letétbe helyezték, de ennél több pénz - mint vázolták - nincs. A cég életét jól ismerők a legnagyobb valószínűséggel arra számítanak, hogy ha mintegy egy hónapon belül nem sikerül elkerülni egy jogszerű felszámolási kérvény benyújtását, akkor a cég csődvédelembe menekül. Ekkor a mostanihoz némileg hasonló helyzet állhat elő: a cég összes hitelezőjének összességében ajánlhatnak fel egy bizonyos megváltási százalékot, a továbbélés reményében.

Orbán Viktor neve legfeljebb csak a széksorok között hangzott el. Ugyanakkor a miniszterelnök minapi bejelentése, miszerint az állam jótáll az önkormányzatok kifizetetlen számláiért, alapvetően befolyásolja a - például George Pataki igazgatósági tagon keresztül Orbánhoz közel állónak tartott - társaság jövőjét.

A közgyűlésen, úgy tudjuk, távlati jövőképet egyelőre nem vázoltak fel, inkább a jelen problémáira összpontosítottak. Többek között az hangzott el, hogy Sárospatak városa minden bizonnyal kifizeti az 500-600 milliósra taksált tartozását, de ebből a hitelező bank és az áfa kifizetése után szinte nem marad semmi. Ezen kívül még mintegy 370 milliónyi lejárt követelés áll fenn önkormányzatok felé. Ennek nagy része Hódmezővásárhely, de a várostól kevesen várnák, hogy a harcias pereskedés közepette a zsebébe nyúl. (Igaz, a cégnél úgy tartják, ezeket a pereket bizonyosan megnyernék, csak kérdés, mikor.) A többi kistelepülés, amelyek tartozása viszont a kormányfő szavai alapján nemsokára rendeződhet. Ezen kívül van számos magyar, lengyel és román programjuk, amelyek zavartalanul működnek. A cél tehát most ezek konszolidálása és az életben maradás.

A társaság képviselőit lapzártánkig nem értük el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.