Folytatódnak a deficiteljárások

A válság szétfeszítette a költségvetési kereteket az Európai Unióban. A Bizottság kedden közzétett éves jelentése szerint idén 27-ből 21 tagállam áttöri a költségvetési hiány plafonját.

A gazdasági válság szétfeszítette a költségvetési kereteket az Európai Unióban. A Bizottság által kedden közzétett éves jelentés szerint idén a huszonhétből huszonegy ország áttöri a költségvetési hiány plafonját, a GDP-hez képest háromszázalékos mértéket. Az államadósság hatvanról nyolcvan százalékra emelkedik 2010-re. A tagországokban 2009-ben hat-, jövőre 7,3 százalékos átlagos büdzsédeficit várható.

Az EU-ban eddig 600 milliárd eurót költöttek a válság hatásainak enyhítésére, a teljes GDP öt százalékát, ideértve az automatikus stabilizátorok hatását, azaz például a csökkenő gazdasági növekedés mellett növekvő munkanélküliségi segélyeket. A gazdaságösztönzés ezen belül eddig 1,8 százalékot tesz ki, 1,1 százalék idén, a többi jövőre. Ebből 0,8 százalék a kiadásnövelés, a többi bevételcsökkenés. Magyarország esetében a költségvetési hatás nulla, a pénzügyi sérülékenység miatt. A bankok támogatására eddig a GDP 13 százalékát kitevő intézkedéseket hoztak, s további 31 százalékot ajánlottak fel. A garanciák azonban mindaddig nem érintik a közpénzügyek állapotát, amíg nem érvényesítik őket. Az 1970 óta kirobbant különböző pénzügyi válságokat tanulmányozva a bizottsági anyag úgy számítja, hogy a bankszektor rendbe tétele a GDP 13 százalékába került, egyes országokban, ahol sokat késlekedtek, ennél jóval többe. Az uniós kockázatelemzés azt mutatja, hogy a válság a GDP 2,75-16,5 százalékát emésztheti fel, attól függően, mi történik a következő években.

A közpénzügyi éves jelentés nem teljesen frissített, Magyarország esetében sem tudta követni az utóbbi hónapok eseményeit. Ám szerdán a Bizottság áttekinti a tavaszi eszmecserékre alapozott új konvergenciaprogramot, amely erre az évre 3,9, jövőre 3,8, 2011-re 2,8 százalékos deficitet irányoz elő, magasabbat a korábbiaknál a vártnál jóval nagyobb, hat százalékot meghaladó visszaesés miatt.

Az előzetes értesülések szerint a Bizottság jóváhagyja az új számokat. Értékeli továbbá Ausztria, Belgium, Szlovénia és Szlovákia stabilitási programját, Románia konvergenciaprogramját, s továbblép Málta, Litvánia, Románia és Lengyelország túlzott deficitjét illetően, azaz javaslatot tesz a pénzügyminiszteri tanácsnak, amely egyébként júliusban tárgyalja a magyar jelentést is. Magyarországgal és Nagy-Britanniával szemben eleve érvényben volt a túlzottdeficit-eljárás, amikor a pénzügyi válság tavaly kirobbant, azóta Franciaország, Görögország, Írország és Spanyolország is csatlakozott hozzájuk. De idén várhatóan csak Svédország, Ciprus, Bulgária, Dánia, Luxemburg és Finnország marad ki - a három százalék alatti deficitje miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.