Folytatódhat a fogyasztói infláció csökkenése

Az áprilisi infláció ugyan kissé magasabb lett az elemzői konszenzusnál, ám piaci elemzők szerint az év további részében folytatódik a fogyasztói árindex csökkenése.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint kissé lassult az infláció áprilisban: a fogyasztói árak 0,5 százalékban nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet, míg márciusban 0,7 százalék volt a havi és 5,9 százalék a 12 havi emelkedés. A londoni elemzők 5,4-5,7 százalékos, a budapestiek 5,6 százalékos inflációt vártak áprilisra.

Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. makroelemzője elmondta: éves alapon 5,4 százalékos drágulást vártak, így az elemzői konszenzusnál kicsit magasabb lett az index. Kiemelte, hogy a szezonális változásoknak megfelelően a legnagyobb mértékben a ruházati cikkek ára, valamint a járműüzemanyagok ára emelkedett áprilisban.

Hozzáfűzte, hogy a szezonálisan kiigazított maginfláció alakulását is érdemes figyelemmel kísérni, ez áprilisban az előző hónaphoz képest 0,1, az előző év azonos hónapjához képest pedig 4,3 százalékkal emelkedett a márciusi 4,7 százalékos növekedés után. Árokszállási Zoltán szerint ennek tükrében fennmarad a csökkenő inflációs pálya, és a lassúbb visszaesési ütemet az éves árnövekedésben legfőképpen az üzemanyagok drágulása okozza.

A szakember szerint ez továbbra sem ad okot a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy jelentősen átgondolja kamatpolitikáját.

Árokszállási Zoltán decemberre éves alapon 3,6, éves átlagban pedig 4,4 százalékos inflációval számol. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs előrejelzése 2010-re 4,4 százalék, 2011-re pedig 2,3 százalék.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője is úgy véli, folytatódik az infláció mérséklődése. A következő hónapokban még 5 százalék körüli éves drágulással kell számolni, ám júliustól - elsősorban az áfa-hatások kiesése miatt - 3 százalék közelébe csökkenhet az infláció. Ezt támasztja alá az is, hogy a piaci termékek inflációja eléggé alacsony, 1-2 százalék már jelenleg is.

Éves átlagban 2010-re 4,2, decemberre pedig év/év alapon 3,3 százalékos drágulást vár az ING elemzője, míg 2011-re az MNB prognózisánál magasabb, 3,5 százalékos drágulással számol.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.