Folyamatosságot hirdet az új amerikai jegybankelnök

Ha minden az előrejelzések szerint alakul, az amerikai jegybank szép lassan felhagy a mennyiségi könnyítés politikájával – mondta Janet Yellen elnök, akit ebben a pozícióban most először hallgat meg a kongresszus mindkét házának illetékes bizottsága.

Az amerikai munkaerőpiac még nem tért magához, de a gazdaság a múlt év második felében az első hat hónap ütemének kétszeresét vette fel. Az infláció irama egy százalék körül mozog, azaz jóval elmarad a kétszázalékos céltól. Az amerikai jegybank (Fed) a folyamatosság jegyében a meghirdetett menetrend szerint támogatja a gazdaságot. Vagyis az irányadó kamat a nulla százalékhoz közeli szinten marad mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalék alá, az infláció pedig nem gyorsul 2,5 százalék fölé. De pusztán az egyik feltétel teljesülése még nem készteti a Fedet a kamat emelésére.

Janet Yellen
Janet Yellen

Ez a lényege annak a szövegnek, amelyet magyar idő szerint négy órakor olvas fel Janet Yellen. A Fed új elnökét a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának tagjai faggatják a monetáris politika jövőjéről. A szenátus bankügyi bizottsága csütörtökön hallgatja meg.

A piacok első visszajelzései szerint kedvezően fogadott bevezető nyilatkozatban Yellen kifejti, hogy a gazdaság a múlt év második felében 3,5 százalékos éves iramot diktált, szemben az első hat havi 1,75 százalékkal. A múlt év közepe óta a munkanélküliségi ráta egy százalékponttal mérséklődött. De a munkaerőpiac még nem lódult meg igazán.

Az új jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a folyamatosság híve. Vagyis egyelőre nem kíván változtatni a módszereken. Tehát ahogy élénkül a gazdaság, a hosszú kamatokat alacsonyan tartó értékpapír-vásárlások jelenleg 65 milliárd dolláros havi összege tovább mérséklődik. A kamat akkor is a lényegében nulla százalékos szinten marad, ha a most 6,6 százalékos munkanélküliségi ráta tovább ereszkedik lefelé. Az infláció ugyanis csak középtávon térhet vissza a kívánt kétszázalékos értékre.

A meghallgatás előtt elemzőkben kérdésként merült fel, vajon Yellen reagál-e az új állások vártnál sokkal kisebb decemberi-januári számára. Úgyszintén nem tudni, a feltörekvő piacokon milyen felfordulást okozott a pénzkivonás. Ez részben következménye a mennyiségi könnyítési programban megkezdett szigorításnak, azaz a likviditásbővítés visszafogásának. Továbbá felmerült, vajon finomítja-e Yellen az előretekintő iránymutatás néven ismertté vált kommunikációs politikát. A munkanélküliség 6,6 százalékra esett, vagyis csaknem elérte azt a szintet, amelyen a Fed megfontolhatná a kamatemelést.

A kaliforniai szövetségi tagbank – amelynek 2010-ig Yellen volt az elnöke – most tett közzé egy érdekes kutatást. Eszerint a befektetők előbb számítanak a kamat emelésére, mint a Fed vezetői, holott a tájékoztatás és a helyzetértékelés nem változott. A szöveg közzététele után az európai tőzsdeindexek tovább emelkedtek. A nyitás előtti amerikai börzéken a határidős ügyletek indexei kapaszkodtak felfelé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.