Folyamatosan javul a német gazdaság állapota

A ZEW kutatóintézet hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója augusztusra 56,1 pontra, 2006. április óta a legerősebbre javult a júliusi 39,5 pontról, mind jobban meghaladva a 26,5 pontos történelmi középértékét.

A mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász megkérdezése alapján elkészített ZEW-mutató ősz óta javult, miután előzőleg több mint egy évig  romlott, és tavaly júliusban 15 éves mélypontot ért el mínusz 63,9  ponton. A mutató, pozitív számmal, idén áprilisban már a bizakodók  többségét jelezte, első ízben 2007. július óta. Ez a többség  júniusig nőtt, a mutatót több mint kétévi csúcsra emelve, de  júliusban váratlanul csökkent a mutató, rácáfolva a további  emelkedését jósló elemzői véleményekre. Az elemzők átlagosan 47,3 pontot vártak erre a hónapra.

A jelenlegi helyzet megítélése a ZEW augusztusi felmérésében  mínusz 77,2 pontra emelkedett a júliusi mínusz 89,3 pontról. Az  elemzők mínusz 82,5 pontra számítottak augusztusról. A ZEW euróövezeti gazdasági várakozási mutatója augusztusra 54,9  pont lett a júliusi, szintén 39,5 pont után. A jelenlegi euróövezeti  helyzet megítélése mínusz 82,1 pontra javult a júliusi mínusz 90,7  pontról.

A legnagyobb EU-beli gazdaság, Németország hazai összterméke  (GDP), négy negyedévi romlás után, a második negyedévben 0,3  százalékkal nőtt az első negyedhez képest, miután az első  negyedévben 3,5 százalékkal - több mint hatvan éves rekord ütemben -  zuhant az előző negyedhez viszonyítva. A GDP visszaesése éves  összehasonlításban 5,9 százalékra enyhült az első negyedévi, 6,7  százalékos hanyatlás után, a német statisztikai hivatal múlt héten  kiadott előzetes becslése szerint.

A ZEW kommentárja szerint ennek  nagy szerepe volt a várakozások javulásában, és a megkérdezettek  fölfigyeltek az új megrendelések és az export javulására is. Azt is  megjegyezte azonban a ZEW elnöke, Wolfgang Franz, hogy "eufóriára  egyelőre nincs ok, a német gazdaság a világgazdasággal egy ütemben  fejlődik, azaz csak fokozatosan gyógyulhat".

A második világháború óta a legnagyobb gazdasági visszaesés  várható ebben az évben Németországban. Ezt erősítette meg április  végi, lefelé módosított hivatalos előrejelzésében a német kormány,  6,0 százalékos gazdasági gyengülést jósolva, a januárban általa  jelzett 2,25 százalékos visszaesés helyett. Az áprilisi előrejelzés  most is érvényben van, habár a német pénzügyminisztérium júliusi  havi jelentése szerint Németországban a fő mutatók arra vallanak,  hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés legrosszabb szakaszán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.