Földig hatoló politikai nyomás alatt az agrárium

A földdel kapcsolatos szabályozás érdemi felülvizsgálatát és módosítását várja az új kormánytól a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), amely agrárpolitikai javaslatait mindegyik, várhatóan országos listát állító párthoz eljuttatta.

Baj van az agráriumban: a magyar mezőgazdaság messze a termelési potenciálja alatt teljesít, nem tudja kihasználni adottságait, fejlődési lehetőségeit. Az ágazat teljesítménye a rendszerváltást követő zuhanásszerű csökkenés után negyedszázad alatt sem érte el a korábbi szintet - hangsúlyozza közleményében a szövetség. Rámutatnak: a 2004. évi uniós csatlakozást követő öt év biztató emelkedését 2009 óta újabb, máig tartó mintegy 6 százalékos visszaesés követte.

Az elmúlt években már nem csak a korábbi szinttől és a régebbi uniós tagállamoktól, de a környező, velünk együtt csatlakozott tagállamoktól is elmaradtunk - mutatnak rá a kialakult helyzet súlyosságára. A mezőgazdaság stabilizálódásának és növekedésének a legfőbb akadálya, hogy a politika folyamatosan rátelepedett az ágazatra.

A politikai megfontolások, rövid távú célok rendre háttérbe szorították a hatékonyság, a versenyképesség, a kiszámíthatóság, a jogbiztonság és a fenntarthatóság követelményeit. A MOSZ hangsúlyozza: az ismét megreformált Közös Agrárpolitika új ciklusának 2015 a bevezető éve, így nagy felelőssége lesz a választások után megalakuló új kormánynak a kibővített nemzeti hatáskörbe utalt kérdésekről, támogatási lehetőségekről való döntésben.

A MOSZ álláspontja szerint a vidékfejlesztés uniós és nemzeti forrásai felhasználásában prioritást kell adni a munkahelyteremtésnek és megőrzésnek, a vállalkozási lehetőségek bővítésének. Ezt segítendő, a források jelentősebb részét kell gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség javítását szolgáló intézkedésekre felhasználni.

A munkahelyek megőrzése érdekében nem elegendő az állattenyésztés fenntartását és fejlesztését célzó programokat készíteni, hanem azt gyakorlati intézkedésekkel – például a földhasználati lehetőségük bővítésével - is elő kell mozdítani.

2014. május 1-től az uniós tagállamok polgárai a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel szerezhetnek Magyarországon termőföldet, ennek ellenére a törvény – egyedüliként az unió 28 tagállama közül – továbbra is fenntartja a mezőgazdasági termelést folytató vállalkozások földtulajdon szerzésének tilalmát.

A MOSZ elfogadhatatlannak tartja a mezőgazdasági termelést egyéni vállalkozóként illetve társas vállalkozás tagjaként, tulajdonosaként folytatók közötti ilyen különbségtételt. Ezért szorgalmazzák, hogy az új kormány érdemben vizsgálja felül és módosítsa a földdel kapcsolatos szabályozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.