Földgázt talált az INA-Mol a magyar határ közelében

A horvát INA olajtársaság és a magyar Mol jelentős földgázmezőre bukkant Podravska Slatina-Zalata térségében, horvát-magyar határ közelében.

A Dráva-medence közös feltárása az INA és a Mol együttműködésében 2006-ban kezdődött. Az INA és a Mol egyenlő arányban vesznek részt a projektben, és fele-fele arányban osztoznak a költségeken és kitermelésen.

"A Dravica-1 kutatófúrást 2008 végén fejezték be a koncessziós terület horvátországi felén. A furat tesztelése 2010 áprilisában kezdődött meg. A mérések 3 170 méteres mélységben napi 370 ezer köbméteres hozamot mutattak ki némi kondenzátum kíséretében. A mérések kitermelhető gázmező jelenlétét igazolták a koncessziós terület horvátországi felében" - írja az INA közleménye.

A mező pontosabb megítélésére a mérésekkel nyert adatok 3 dimenziós szeizmikus leképezésének elemzését követően kerülhet sor.

A Mol kicsivel több mint 47 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a horvát nemzeti olajtársaságban. A fennmaradó részvények zöme (majdnem 45 százalék) a horvát államé, a maradék 8 százalék magánbefektetők tulajdonában van.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.