Gázt csak az állami gázboltból

Az állami közműszolgáltató hamarosan megvesz egy nagy önkormányzati távhőcéget - közölte név említése nélkül Németh Lászlóné illetékes államtitkár. Székesfehérvári sajtótájékoztatóján - melyre lapunkat nem hívták meg - megismételte: októbertől átveszik a Tigáz lakossági fogyasztóinak ellátását is. Szerinte az árampiaci terjeszkedésük is immár csak kormánydöntésre vár. Pedig az Elmű és ÉMÁSZ fogyasztóinak átvétele látványosan csúszik.

Októberig a teljes lakossági földgázpiac átvétele megtörténik, a Tigáz fogyasztóinak bekapcsolásával 3,4 millió ügyfele lesz az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt.-nek - emlékeztetett az MTI tudósítása szerint a már ismert tényekre a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán, a Főgáz székesfehérvári ügyfélszolgálati irodájában tartott sajtótájékoztatón, melyre lapunkat nem hívták meg (érzékelhető módon).

A valós képhez ugyanakkor mindenképp hozzátartozik, hogy a hálózatok és az üzleti fogyasztók kiszolgálása október után is megmaradnak a külföldi befektetők irányítása alatt.

Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy a lakossági árampiac állami kézbe vétele is előkészítés alatt van. Az első lépéseket megtették, kormánydöntés után pecsét és aláírás kerülhet a szükséges dokumentumokra.

Ehhez képest szintén megemlítendő, hogy a kormánynak az Elműt és az ÉMÁSZ-t irányító német RWE-vel tavaly májusban kiadott közös szándéknyilatkozata, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azóta tett nyilatkozatai, illetve az Elmű és az ÉMÁSZ közgyűlése is ez év januárban - annak is az elejében - határozta meg az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági ellátójának állami kézbe adási időpontját. Ehhez képest eddig semmi érzékelhető nem történt az ügyben. Ugyan a szándéknyilatkozat szerint az állam megvenné az Elmű és az ÉMÁSZ hálózatának 49 százalékát is, e tárgyban szintén nincs látványos fejlemény.

Az államtitkár elmondta, hogy a távhőszolgáltatás esetében is intenzív munka zajlik. Május végére elkészül az a tanulmány, amely a bonyolult, szétaprózódott piacon elősegíti az ország 95 pontján, más-más műszaki színvonalon dolgozó távhőcégek átvételét.

Az egyik legnagyobb magyarországi település távhőcégét hamarosan megvásárolja az ENKSZ - tette hozzá, elzárkózva azonban a település megnevezésétől.

Németh Lászlóné emlékeztetett arra, hogy az állam belépése a lakossági földgáz-, áram- és távhőpiacra a rezsicsökkentés fenntarthatóságát és további csökkentések előkészítését, valamint a szolgáltatási minőség javítását hivatott elősegíteni. Mint mondta, az első lépés alig egy éve a Főgáz megvásárlása volt, mára pedig a gázpiacon 2,2 millió ügyféllel rendelkeznek.

Szólt arról is, hogy a legújabb ügylet eredményeként - a Magyar Telekom és a GDF Suez után - január 1-től az E.ON 610 ezres ügyfélköre is az egységes nemzeti rendszerhez kapcsolódott. Az Európában is kiemelkedő nagyságrendű folyamat okozhat problémákat, de arra megfelelően felkészültek. Így az átvétellel egy időben újabb nyolc ügyfélszolgálatot nyitottak Székesfehérvár mellett Pécsett, Szekszárdon, Kaposváron, Dunaújvárosban, Veszprémben, Zalaegerszegen és Nagykanizsán - mondta. Hozzátette: a Magyar Postával együttműködve további 51 postahivatal lesz az E.ON eddigi szolgáltatási területén, ahol foglalkoznak a nemzeti közműszolgáltatással, így országosan már 300 helyen elérhetőek a személyes ügyintézési lehetőségek.

Az államtitkár kiemelte: az ellátási biztonságot javíthatja, hogy a korábbi időszakkal ellentétben a Főgáz a 2014-es üzleti év eredményét, mintegy ötmilliárd forintot teljes egészében karbantartásra fordította és nem osztalékfizetésre. Hozzátette, ez a jövőben is így lesz.

Horváth Péter János, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, a Főgáz elnöke közölte: a magyar piac 65 százalékát látják el gázzal. Ezzel a piac legnagyobb szereplői lettek. Elmondta, nonprofit jellegű működésük miatt nem a profit maximalizálása a céljuk, hanem a legjobb szolgáltatási színvonal elérésében érdekeltek.

Biczók András, a Főgáz Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az E.ON ügyfeleinek átvételével kapcsolatban hangsúlyozta: az érintett fogyasztóknak nem volt teendőjük, szerződésük 2015 végén megszűnt és a törvény erejénél fogva létrejött 2016. január 1-től a Főgáznál. A csoportos beszedési megbízások szintén automatikusan átkerültek a Főgázhoz, azokat nem kell megújítani. Megjegyezte, hogy az ügyfelek korábban felhalmozódott tartozásai a korábbi szolgáltatónál maradtak.

Jelezte, hogy a következő hetekben lesz az első számlázási időszak. A számla a becsült mérőállások alapján kalkulált összeget, illetve kéthavi alapdíjat tartalmaz majd, hiszen januárban nem számláztak alapdíjat. Hozzátette: a mérőállásokat februártól lehet majd diktálni a számlákon szereplő azonosítóval.

Rezsicsökkentést követel az MSZP

Miért adja drágán a felére csökkent árú gázt a Fidesz-kormány a magyar családoknak - fogalmazta meg Németh Lászlóné sajtótájékoztatója kapcsán Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Ha olcsó az energia, miért nem adják azt olcsóbban? Miért nyerészkedik a Fidesz a magyar emberek rezsiszámláin - kérdezte. Amikor az MSZP kormányzása alatt csökkent a gáz ára, az akkori kormány 2009. október 1-jétől 14-36 százalékkal csökkentette a lakossági gáz árát. A Fidesz ugyanerre most nem hajlandó. Az olcsón vett és drágán kiszámlázott energiával a Fidesz meglopja a magyar családokat - vélte. Az MSZP szerint, ami olcsó, azt olcsón is kell adni! Ezért az MSZP ismét benyújtotta a törvényjavaslatát arról, hogy április 1-jétől az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődjenek a lakossági áramszámlák. A távhődíjat szintén 10 százalékkal javasolják mérsékelni. Az MSZP szerint a Fidesz gázdrágító nyerészkedésével meglopja a magyar családokat, amit nem engednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.