Fogyókúrán az orosz medve

Közel húsz százalékkal csökkent januárban az orosz ipari termelése a decemberi adatokhoz képest. A járműipar teljesítménye ötödére zsugorodott, a feldolgozóipar harmadával esett vissza.

Januárban 19,9 százalékkal kisebb volt az orosz ipari termelés, mint decemberben, és 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, jelentette az orosz statisztikai szolgálat hétfőn. Elemzők csak 11,7 százalékos éves visszaesést vártak.

Az orosz járműipar teljesítménye nyolcvan százalékkal zsugorodott, miközben erősen esett a építő-, a fém- a vegyipar és a könnyűipar termelése is. A példátlan visszaesés oka az autóiparban, hogy a gyárak közül több - beleértve a külföldieket, a Fordot, a Renault-ot -, szüneteltette a termelést, az év végi és év eleji ünnepi szabadságolási időszakot meghosszabbította, összesen egy hónaposra terjesztve ki. Egyes üzemekben áttértek az egyműszakos termelésre, egyebek között a beszállítók késedelmei miatt.

A kereslet is zuhant: az autóeladások 33 százalékkal fogyatkoztak januárban az egy évvel korábbihoz képest, és 44 százalékkal decemberhez képest, kevesebb mint 117 ezerre. Ebből iparági becslések negyven százalékos éves mínuszra következtetnek az idén. Tavaly 3,2 millió új autót adtak el Oroszországban.

Az orosz kormányzat tervezi az autókereskedelem valamilyen fellendítését, állami vásárlásokkal, az olcsóbb autókra felvett kölcsönök támogatásával, de - mint elemzők felhívják a figyelmet - eddig hathatós támogatást a válságba került ágazat nem kapott még.

A válságtól leginkább sújtott egész feldolgozóipar 32,7 százalékkal esett vissza decemberhez képest, és mintegy 24,1 százalékkal tavaly januárhoz képest. A nyersanyagtermelés három százalékkal, illetve az egy évvel korábbihoz képest 3,6 százalékkal esett vissza. Az orosz ipari termelés decemberben 10,3 százalékkal, novemberben 8,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Tízéves, évi átlagban hét százalékos növekedés után tavaly az orosz ipar teljesítménye mindössze 2,1 százalékkal bővült.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt hónap végén 0,7 százalékos GDP-csökkenést jósolt Oroszországnak 2009-re, a becslés szerint jövőre várható ismét növekedés: 1,3 százalék. Oroszország gazdasága tavaly 5,6 százalékkal bővült, közölték a gazdasági minisztériumban előzetes becslésként e hónap elején. Korábban a tárca hat százalékos GDP-növekedést jelzett előre.

A nemzetközi válság tavaly ősszel "kerítette be" az orosz gazdaságot, 2007-ben még 8,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.