Fogyasztói hangulat: kicsit romlott Németországban

A német fogyasztói hangulatot jelző index enyhén csökkent, derül ki a GfK fogyasztói hangulatot előrejelző elemzéséből. A mutató a decemberre vonatkozó 5,5 pontról 5,4-re csökkent januárra.

Szakértők szerint az adat nem jelez törést a német makropályán, csupán a növekedési ütem lassulását. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők átlagosan 5,7 pontos értéket vártak januárra. Carsten Brzeski, az ING Bank elemzője szerint "a mai eredmény azt jelzi, hogy a kilábalás tovább folytatódhat 2011-ben". A jól teljesítő munkaerőpiacnak köszönhetően a lakossági fogyasztás tovább nőhet - tette hozzá.

A fogyasztók gazdasági várakozásait követő mutató 58,8 pontra esett az egy hónappal korábbi 65,8-ról. Hat hónapnyi növekedés után először csökkent a gazdasági optimizmus Németországban. A GfK közleményében kiemelte: a fogyasztók továbbra is úgy látják, a német gazdaság bővülési pályán van, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok kiemelkedő teljesítményét nem lehet fenntartani.

A jövedelmi várakozások mutatója 40,3-ra esett az előző havi 44,9 ponthoz képest, miközben a vásárlási hajlandóság 33,8 pontra esett a novemberben közölt 39,3 pontról. "Az alkalmazottak abban bíznak, hogy a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően jobb eredményekkel zárhatják a közelgő bértárgyalási időszakot" - írja a GfK. A vásárlási hajlandóság csökkenése az előző havi, szokatlanul nagy növekedést követően csökkent. Akkor 22,5 pontról 39,3 pontra nőtt a mutató értéke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.