Műbotránnyal élesztgetik a rezsiharc lángját

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsiharc legújabb győzelmeként bejelentette, hogy a Főgáz szolgáltatási területén több társasházban a szükségesnél nagyobb fogyasztásra méretezett gázmérőket találtak, ami miatt e kör többet fizetett a kelleténél.

Minderre pedig azt követően derült fény, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megvásárolta a szolgáltatót. Megjegyzendő, a Főgáz állami megvásárlása előtt a cég a fővárosi önkormányzat többségi tulajdonában állt, amely az irányítási jogokat a kisebbségi részvényes német RWE-vel közösen gyakorolta.

Gázóra. Még a trükközés sem biztos
Gázóra. Még a trükközés sem biztos
Kováts Dániel / Népszabadság/archív

Az ügyről először maga Lázár János ejtett szót még február végén, a színhelyül szolgáló lakossági fórumnak megfelelő egyszerűséggel. Néhány napra rá államtitkára, Németh Lászlóné mintegy félezer társasházról és néhány ezer vállalkozóról ejtett szót, amikor az eljárást jogszerűnek, de etikátlannak nevezte. Ígérete szerint az érintettek mérőjét ingyen cserélik, ami milliárdos kiadás a Főgáznak. Akkor forrásaink elismerték, hogy a cég talán tényleg nem ajánlkozott az átszerelésre, de az akkor is biztos, hogy kérésre végrehajtotta a cserét. Közel három hónap elmúltával most a tárcavezető szavaiból annyi újdonság derült ki, hogy szerintük a szolgáltató az ilyen megkereséseket visszautasította, így akár a büntetőjogi felelősségre vonást sem zárja ki. Korábbi közlését pontosítva a többi gázszolgáltatóknál is hasonló gyakorlatot feltételezett, így a kormány hamarosan e társaságokat is hasonló felülvizsgálatra kötelezi – szögezte le. Szerinte így egy-egy társasház akár százezreket is megtakaríthat, amit újabb rezsicsökkentésnek nevezett.

Forrásaink szerint az érintett fogyasztók mégis csak inkább a Főgáznál, azaz Budapesten és környékén jellemzőek. Szakértők látják a kormány felvetésének műszaki megalapozottságát, de a büntetőjogi felelősséget erős túlzásnak ítélik. Mivel a szigetelés és a fűtés-korszerűsítés miatt sok társasház fogyasztása csökkent, sokuk cserélte a mérőt is. Megtörténhetett ugyan, hogy a lakók már nem vállalták az új órával járó átszerelések költségeit, de szabályos kérés esetén a szolgáltató bizonyosan cserélt – fogalmaztak szakértőink.

Noha a Fidesz több hónapja eme néhány ezer Főgáz-fogyasztónál fellelt problémával igyekszik életben tartani a rezsiharc pislákoló lángját, a részletek továbbra is tisztázatlanok: pontosan kik az érintett fogyasztók, nekik mit kell tenniük, mi alapján mit cserélnek ki náluk ingyen, milyen esetleges járulékos költségekkel kell számolniuk vagy esetleg kapnak-e visszatérítést?

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője megkeresésünkre leszögezte: náluk a mérők minden szempontból megfelelnek a jogszabályoknak. A társaság tavaly év végi hatállyal egész szolgáltatási területén újakra cserélte a mágnesezéssel manipulálható órákat, melyeket igény esetén kisebbekre is cseréltek. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.