Eurovegas: Fizetik a kötbéreket

Rendben fizeti az állami kötbéreket az Eurovegas, amely Bezenyén építene szálloda- és kaszinókomplexumot, csak éppen pénze nincs erre – tudta meg lapunk.

Vagyis, bár a nemzetközi hírek szerint a beruházó, Hans Asamer cégbirodalmának csődje miatt a magyar cége is a tönk szélére került, a jelek szerint az állammal szemben fennálló kötelezettségeiknek eleget tesznek.

Tavaly februárban a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy egymilliárd forintot meghaladó kötbért fizetett az Eurovegas Hungary, a napokban pedig, amikor a csődről szóló hírek alapján újra érdeklődtünk, immár 1,4 milliárdot meghaladó kötbérfizetésről tájékoztatott bennünket a tárca.

Mindez azért lényeges, mert a jelek szerint a cég fontosnak tartja az állammal szembeni kötelezettségeit, vagyis azt, hogy ne adjon alapot a koncessziós szerződés állam általi felmondására. Vagy azért, mert még bíznak az esetleges befektető bevonásában, vagy pedig, mert értékesíteni kívánják a projektet, ami nyilvánvalóan akkor ér valamit, ha a koncessziós szerződés érvényes.

Márpedig, ez nem fillérek kérdése: mivel a koncesszióköteles szerencsejáték-tevékenységet 2011-ig nem kezdte meg a cég, naponta 1,3 millió forint kötbért kell fizetnie.

A nyugat-dunántúli kaszinókoncessziót egy 2006-os pályázatot követően írták alá. Azóta hatszor módosították a szerződést:2007-bennégyszer, majd 2009-ben Veres János és 2010-ben Oszkó Péter pénzügyminisztersége alatt. A módosítások többször is kitolták a kötbérfizetés kezdetét. Legutóbb a 2009-ben kelt ötödik módosítással, amit Veres János írt alá. 2012. januárban az Eurovegas azt közölte, hogy a Kimberly Group és egy meg nem nevezett spanyol befektetői csoport is beszállt a Hard Rock Casinót megvalósító projektbe.

Azóta a Hard Rock már visszalépett, s bár a nagyjából félmilliárd euróra tervezett beruházás első részét a legutóbbi tervek szerint mostanság kellett volna átadni, ez nem sikerült. A bezárt Eurovegas-székhelyen már csak az őrség van, a telefonokat nem veszik fel, s egyetlen kapavágás sem történt. A külföldi sajtó a beruházás meghatározó tulajdonosa, Hans Asamer cégbirodalmának megrendüléséről cikkezik. Az osztrákok által kavicskirálynak csúfolt üzletember nemrég hatalmas vagyont bukott észak-afrikai befektetésein, így nem tudta tovább finanszírozni a bezenyei kaszinóváros építkezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.