Megbírságolták a Banif Plus Bankot

Bankot bírságolt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Banif Plus Bank 49 millió forintot fizetethet.

Méghozzá azért, mert az MNB szerint a bank belső működési folyamatainak belső szabályozottsága gyenge volt. De közrejátszott a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértést is tapasztaltak. A feltárt szabálytalanságok nem orvosolhatatlan rendszerszintű kockázatúak, ám mielőbbi megszüntetésükről írásos adatszolgáltatásban kell beszámolnia a banknak - írja közleményében a jegybank.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében 2015 decemberéig tartó – korlátozott terjedelmű – átfogó vizsgálatot folytatott a Banif Plus Bank Zrt.-nél. A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot: erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési, valamint a belső tőkemegfelelés értékelési folyamataira vonatkozó szabályozásait. Ezekre vonatkozóan alakítson ki középtávú üzleti és kockázati stratégiát, dolgozzon ki kockázatkezelési szabályzatokat és stratégiákat, illetve önálló kockázatkezelési rendszert, és ezeket rendszeres vizsgálja is felül.

A felügyelő bizottság tevékenysége megerősítése keretében a banknak összeférhetetlenségi és nyilvánosságra hozatali szabályzatot, helyreállítási tervet, s a jövőben felépülő portfólió fedezetéül szolgáló tőketervet kell készítenie, illetve a kockázati profilhoz illeszkedő, a tőkemegfelelés belső értékelési folyamatával kapcsolatos eljárást is ki kell alakítania. Szükséges a hitelezési folyamatokat hatékonyan támogató informatikai rendszerfejlesztés is.

A jegybank előírta, hogy a Banif Plus Bank a jogszabály által előírt gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Egyes konkrét vizsgált ügyleteit ennek megfelelően minősítse át és számolja el a szükséges értékvesztést. A bank köteles kiegészíteni és módosítani számviteli szabályzatait és megfelelően vezetni számviteli nyilvántartásait.

Az MNB kötelezései alapján a banknak számos egyéb – például az üzletemenet-folytonosságra, kritikus helyzetekre, jogosultságokra vonatkozó – IT-hiányosságot kell megszüntetnie. Szükség van emellett arra is, hogy a Banif Plus Bank folyamatosan aktualizálja szabályzatait, egészítse ki javadalmazási politikáját, illetve a prudens működésre vonatkozó jogszabályok megsértésének jelentésére szolgáló eljárást működtessen. Jegybanki elvárás az is, hogy a bank fejlesszen ki megfelelő ügyfél- és partnerminősítési rendszert, ügyfeleit évente minősítse újra, s folyamatosan kövesse figyelemmel az adósok pénzügyi-gazdasági helyzetében bekövetkező változásokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.