Fizetett kommentelőket perel az Amazon

1114 olyan felhasználó ellen indít eljárást a cég, aki pénzért kínáltak hamis értékeléseket az oldalon található termékekről. 

Az amerikai online kereskedelmi óriás Seattle-ben nyújtott be keresetet jóhírnevének rontása miatt. Az Amazon áprilisban már több olyan oldal ellen indított jogi támadást, amik hamis véleményeket árultak. A periratok szerint az oldalon eladók fizettek a "hamis, félrevezető és nem hiteles" véleményekért, hogy ezzel javítsák a termékeik eladási eredményeit - számolt be a BBC.

A személyi adataik hiányában egyelőre csak Joe Doe-ként – az Egyesült Államokban és Kanadában Joe Doe néven említik a személyiségi jogok védelme miatt nem megnevezhető gyanúsítottakat – emlegetett felhasználók a Fiverr.com nevű honlapon kínáltak hamis véleményeket, ajánlásokat. Ezekben mindössze 5 dollárért a legmagasabb, ötcsillagos értékelést adták a szolgáltatásukat igénybevevők termékeinek, illetve maga a hirdető írhatta meg a terméke értékelését.

„Bár nem tűnik nagynak ez a szám, ezek a hamis ajánlások jelentősen alááshatják az Amazont használó vásárlók, az eladók és gyártók többségének bizalmát, így ártanak a márka hírnevének" - fogalmazott pénteken kiadott nyilatkozatában a cég.

Az Amazon vizsgálatot kezdett az ügyben és próbaképpen fizettek az értékelésért. A cég szerint a vélemények előállításával foglalkozó felhasználók több hamis profilt is fenntartanak, hogy elkerüljék a lebukást. 

Az Amazon nem a Fiverrt perelte be, hanem az ajánlások készítőit. A honlap együttműködik az online társasággal a probléma megoldásában. „Az Amazon fellép azért, hogy megvédje a vásárlóit a megtévesztéstől, megállítsa az alperest és kiirtsa azt a gazdasági gyakorlatot, aminek az a része” – írták a keresetben.

Az Amazonon bárki írhat ajánlást, véleményt az oldalon árult termékekről, nem feltétel, hogy vásárló legyen, azonban a felhasználási szabályok tiltják a fizetett vagy nem valós véleményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.