Fizetéscsökkentés és áfaemelés Szerbiában

A magas keresetű közalkalmazottak fizetését csökkenti és áfát is emel a szerb kormány annak érdekében, hogy elkerülje a csődöt. A cél, hogy az államadósságot a GDP 75 százalékára szorítsák le.

Jelentős gazdasági megszorító intézkedéseket vezet be Szerbia 2014-től, amelyek költségvetési megtakarításokat, pénzügyi stabilitást és gazdasági növekedést irányoznak elő - hangzott el kedden a szerb kormány nyílt ülésén.

Lazar Krstic gazdasági miniszter ismertette a hat lépésből álló megszorításokat. Első intézkedésként a legmagasabb közalkalmazotti fizetéseket csökkentik. A 60 ezer dinár (180 ezer forint) feletti keresetrészt 20 százalékkal, a 100 ezer dinár (300 ezer forint) fölöttieket pedig 25 százalékkal. "Ez azt jelenti, hogy akik 60 ezret vagy annál kevesebbet keresnek, továbbra is ugyanannyit fognak kapni. Akik 70 ezret kerestek eddig, azok 68 ezret kapnak majd (…), aki eddig 130 ezret keresett, az pedig 114 500-at kap ezentúl" - ismertette a gazdasági miniszter.

A nem alapvető cikkek általános forgalmi adóját 8-ról 10 százalékra emelik. Lazar Krstic szerint ezzel a fogyasztói kosár értéke csupán 450 dinárral (1350 forint) emelkedik, a kormány bevétele viszont 200 millió euróval nő. Ehhez kapcsolódóan emelte ki a miniszter, hogy a szürke-, illetve feketegazdaságot is vissza kell szorítani.

A közvállalatok átszervezése és a támogatási rendszer módosítása is a közeljövő fontos feladata a miniszter szerint. Lazar Krstic hangsúlyozta, hogy a közszférában dolgozó majdnem 700 ezer személy 30-35 százalékkal többet keres, mint a magánszférában dolgozók. Az átszervezésekkel 2017-ig várhatóan évente 300-400 millió eurót spórol a kormány, ami a költségvetés 1 százaléka.

A gazdasági miniszter szerint a jó diplomáciai kapcsolatokat arra kell használni, hogy kedvezményesebb hiteleket kapjon az ország. Elmondta, hogy mindenképpen új hitelekre van a szükség a meglévő problémák orvoslására, de nem mindegy, hogy milyen feltételek mellett kap pénzt Szerbia. Emellett a gazdasági környezetet is vonzóbbá kell tenni, amihez törvényi változásokra is szükség van.

A kormányzati intézményeknek 10 százalékkal kell csökkenteniük kiadásaikat, amivel 30-40 millió eurót takaríthat meg az ország.

A szociálisan leginkább veszélyeztetettek számára 60 millió eurót különítenek el. A tervek szerint a nyugdíjrendszert is módosítják. Az egyik legfontosabb cél az - hangzott el a kormányülésen -, hogy 2016-ra, illetve 2017-re a GDP-arányos államadósságot 75 százalékon stabilizálják.

A szerb gazdasági miniszter kiemelte, hogy ez a hat lépés csak a gazdasági problémák megoldásának első néhány lépése, de ezek a legfontosabbak, nélkülük ugyanis két éven belül csődbe jutna Szerbia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.