Fizessen még többet a dohányos!

Az emberek többsége az élvezeti cikkek megadóztatásával pótolná a gazdasági válság miatt kieső állami bevételeket.

Szonda Ipsos 23 országot, köztük Magyarországot érintő felmérése szerint a megkérdezettek közül háromból két vásárló  támogatja a cigaretta adójának emelését. A vásárlók fele, 53 százaléka ért egyet az alkohol és több mint harmaduk, 35 százalékuk  az édességek és rágcsálnivalók pótlólagos megadóztatásával. A  megkérdezettek további 13 százaléka támogatja az üdítőitalok adójának emelését is.

A cigarettázók sokáig bírják
A U.S. soldier from 2-12 Infantry, 4th Brigade holds his cigarette out the door of a hooch (living quarters) at Michigan Base in the Pesh Valley in Afghanistan's Kunar Province August 3, 2009. REUTERS/Tim Wimborne (AFGHANISTAN MILITARY CONFLICT)

A Szonda Ipsos közleményében kiemelte: a fogyasztók ezektől az  iparágaktól várják, hogy kisegítsék a kormányokat abból a  nehézségből, amelybe a bankszektor és az autóipar sodorta őket. Ezt  az is bizonyítja, hogy bár a pénzügyi szektor és az autóipar  megítélése jelentősen romlott az elmúlt két évben, a  megkérdezetteknek csupán 25 százaléka támogatná a vállalati adók  emelését, míg 17 százalékuk értene egyet az autóiparra negatívan  ható ”dugódíj” bevezetésével.

A felmérésben résztvevő országok a világ bruttó hazai  termékének, GDP-jének 75 százalékát adják. A legutóbbi adatfelvételt  a közvélemény-kutató 2009. április 14. és május 7. között végezte el  a 18 év feletti internet-felhasználók között, országonként ezer fős  reprezentatív mintán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.