Fix közjegyzői díj devizahiteleseknek?

A közjegyzői kamara azt javasolja, hogy devizahitelesek szerződésmódosításakor ne kelljen az adósoknak 10-15 ezer forintnál többet fizetni - mondta a kamara elnöke a köztévé reggeli műsorában.

Fix közjegyzői díjszabást javasol a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a kormány adósmentő csomagjához kapcsolódóan, a szerződésminták egységesítésével ezeket a jövőben 10-15 ezer forintért hitelesíthetnék - mondta Tóth Ádám, a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke a Ma Reggelben. Javaslatuk szerint egységesíteni kellene azokat a költségeket, melyek a devizahiteleseket terhelnék, ha szerződésmódosításra kerülne sor.

Tóth Ádám hozzátette: ha egy lakáshiteles esetében változik a lejárat, a devizanem, a törlesztő részlet vagy a kamatozásra vonatkozó részletek, akkor ezt egy nagyon rövid, formanyomtatványhoz hasonló okiratban készítenék el a közjegyzők, ennek a díja nem lenne több 10-15 ezer forintnál.

A közjegyzői szolgáltatások meghatározott körének hatósági díja van, egyéb esetben óradíjjal dolgoznak. Az általuk javasolt formanyomtatvány a kitöltése és felolvasása nem lenne több mint egy óra, ezért az javasolják a kormánynak, hogy vezessék be a devizahitelesek szerződésmódosítása érdekében a fix díjat.

Arra a kérdésre, hogy a bankok miért ragaszkodnak szerződéskötés vagy módosítás esetén a közjegyzői okiratokhoz, Tóth Ádám azt válaszolta, hogy így védik saját ügyfeleiket, ugyanis a közjegyzők az általuk megfogalmazott okiratokat felolvassák és el is magyarázzák az ügyfeleknek.

A közjegyző független jogállású hatósági személy. Ezért a bankoknak is fontos a hitelek esetében a közjegyzői szerződés. (hirado.hu)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.