Fitch: visszaesett a magyar bankok külföldi tulajdonosi finanszírozása

Húsz százalékkal csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a globális pénzügyi válság négy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett felmérésében.

Húsz százalékkal csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a globális pénzügyi válság négy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett felmérésében, amely szerint a bolgár és a magyar bankrendszer külföldi tulajdonosi finanszírozása esett vissza a legnagyobb mértékben a régió bankszektorai közül.

A nemzetközi hitelminősítő a felzárkózó európai térség hét országának - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország - 43 legnagyobb külföldi tulajdonú bankját vonta be a vizsgálatba. A bankok összesített mérlegfőösszege 2011 végén 454 milliárd euró volt, a hét ország teljes banki vagyonállományának 58 százaléka.

A Fitch szerint a vizsgálat részletesen feldolgozott eredményei azt jelzik, hogy 2008 vége és 2012 első felének vége között a felmérésbe bevont bankok csoportszintű finanszírozása 20 százalékkal, 78 milliárd euróról 62 milliárd euróra csökkent, ugyanakkor a megvont finanszírozás jó részét sikerült a betétállományok növelésével ellentételezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.