Fitch: befektetési szint alatt az OTP orosz bankja

Rontotta az OTP Bank oroszországi banki érdekeltségének osztályzatait kedden a Fitch Ratings, a magyar szuverén leminősítésre és az anyavállalat romló hazai működési környezetére hivatkozva. Az orosz bank hosszú futamú devizaadós-besorolása a befektetési szint alá került.

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint az oroszországi OTP-bank - a Fitch által használt terminológiában "OTP Russia" - hosszú futamú devizaadósi kockázati osztályzata az eddigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra változik. Ez már lejjebb van a befektetésre ajánlott "BBB" alapszint alsó szélénél, és spekulatív kategóriának számít a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban.

A kilátás negatívról stabilra változott vissza.

Az osztályzatrontáshoz fűzött keddi londoni elemzés szerint az orosz leánybank leminősítése Magyarország előző napi besorolási visszaminősítésének folyománya.   

A Fitch hétfőn - 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának átfogó felülvizsgálata után - négy ország, Magyarország, Románia, Bulgária és Kazahsztán szuverén besorolásának rontásáról döntött.

A cég az addigi "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette.

Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

A hitelminősítő szerint Magyarország egy fokozattal történt visszaminősítése tükrözi a válság utáni makrogazdasági kiigazítás várhatóan súlyos mértékét, és az ezzel járó költségvetési kockázatokat. A Fitch ugyanakkor negatívról stabilra javította vissza a magyar adósosztályzat kilátását, jelezve, hogy nem készül további magyar osztályzatrontásra. A cég szerint ez azt tükrözi, hogy a Magyarország számára jóváhagyott 20 milliárd eurós pénzügyi csomag jórészt megszüntette a külső finanszírozási és likviditási kockázatokat.

Az oroszországi OTP-érdekeltség keddi leminősítéséhez fűzött londoni elemzésben ugyanakkor a Fitch azt írja: a működési környezet romlása az OTP Bank fő tevékenységi területének számító magyar piacon kedvezőtlenül érintheti az anyavállalat képességét arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson oroszországi érdekeltségének.

A hitelminősítő megjegyzi mindazonáltal, hogy az "OTP Russia" likviditási pozíciója stabil október 23-a óta, amikor a Fitch negatívra változtatta a banki besorolások kilátását.

A Fitch Ratings az OTP Bank által 95,5 százalékban birtokolt orosz leánybank rövid futamú devizaadósi besorolását "F3"-ról "B"-re, a támogatási osztályzatot 2-esről 3-asra rontotta; az egyéni besorolást "D/E" szinten megerősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.