Fitch: a kötvénypiac a feltörekvő térséget tartja a legkockázatosabbnak

A feltörekvő térségben – azaz a miénkben – zajló piaci fejlemények okozzák majd legnagyobb kockázatot az európai hitelpiacon –vélekedik az európai intézményi kötvénypiaci befektetők több mint kétharmada a Fitch szerint. A Fitch a hétfőn kiadott felmérésében 108 kötvénypiaci befektetési alap vett részt, akik összesen 5900 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek.

A legtöbb európai kötvénypiacon befektető tart attól, hogy az elkövetkező egy évben egy vagy több feltörekvő gazdaságban olyan negatív fejlemények történnek, amelyek komoly kockázati tényezővé válnak az európai piacokon. Korábban az alapkezelők picit több mint fele, most a 68 százalék gondolta úgy, hogy a feltörekvő piacok kockázatosabbak, ez 57 százalékról 39-re szorította vissza azt az elképzelést, hogy az euróválság jelenti a legnagyobb európai piaci kockázatot.

Az intézményi befektetők 58 százaléka véli úgy, hogy a feltörekvő gazdaságok vállalati adósai romló hitelpiaci kondíciókkal lesznek kénytelenek szembenézni. 78 százalékuk várja azt, hogy a legnagyobb ipari gazdaságok központi bankjai finoman, időben jól elosztva építik le eszközvásárlási programjaikat, és ez a folyamat nem fogja veszélyeztetni a világgazdasági kilábalást. Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a felzárkózó térség ennek ellenére komolyan megszenvedheti a jegybanki likviditásforrások szűkítését.Attól csak az intézményi befektetők fele tart, hogy a fejlett gazdaságok szigorítanak monetáris politikájukon.

Az alapkezelők körében a korábbi 26 százalékról 40 százalékra nőtt azok száma, akik úgy gondolják, hogy a feltörekvő országok vállalatai néznek szembe a legnagyobb refinanszírozási nehézségekkel a következő 12 hónapban. A megkérdezettek 62 százaléka gondolja úgy, hogy a felzárkózó országok szuverén adósainak hitelpiaci feltételei romlani fognak.

A Standard & Poor's európai főközgazdásza, Jean-Michel Six szerint: egyedül a Fed mennyiségi enyhítési programjának visszavonása 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Six megfogalmazása szerint a felzárkózó piacokon tavaly nyáron - a Fed-ciklus leépítésének kilátásba helyezése után - végigsöpört első eladási hullám "csak az előzetes bemutatója volt" az amerikai jegybank mennyiségi enyhítési programjának folyamatos leépítésétől várható tényleges piaci hatásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.