Fitch: gyorsul a világgazdasági növekedés, de bőven vannak kockázat

A világgazdasági növekedés az idén és jövőre várhatóan még gyorsul, de a globális kilátásokat komoly lefelé ható kockázatok terhelik; ezek között is kiemelt veszély az euróövezeti defláció - jósolta hétfőn Londonban ismertetett új negyedéves előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő felülvizsgált prognózisában máris visszavette a globális növekedési ütemre adott becslését a 2015-ig tartó előrejelzési időszakra, és azt várja, hogy a világgazdasági növekedés 2016-ban már nem gyorsul tovább a 2015-re jósolt ütemről.

A ház alapeseti forgatókönyve szerint a globális GDP-érték - piaci árfolyamon súlyozva - az idén 2,7 százalékkal, 2015-ben és 2016-ban egyaránt 3,1 százalékkal növekszik a tavaly mért 2,4 százalékos bővülés után. A Fitch londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy idei növekedési előrejelzésük 0,2 százalékponttal, a 2015-re szóló becslés 0,1 százalékponttal gyengébb a cég előző, márciusi prognózisában e két évre szereplő várakozásnál.

A Fitch előrejelzése szerint az amerikai gazdaság vissza fog lendülni az első negyedévi, mindenekelőtt időjárási okokkal magyarázható visszaesésből. A hitelminősítő mindazonáltal jelentősen rontotta az amerikai növekedésre adott idei becslését: most már csak 2,0 százalékos GDP-bővülést vár az Egyesült Államokban 2014 egészére az eddigi 2,8 százalék helyett. A cég új prognózisa szerint az amerikai gazdaság jövőre 3,1 százalékkal növekedhet - ez változatlan előrejelzés -, 2016-ra pedig 3,0 százalékos amerikai GDP-növekedés szerepel a Fitch Ratings hétfői előrejelzésében.

A ház az euróövezetben élénkülő, de a globális átlagtól továbbra is messze elmaradó növekedést jósol. Az új hétfői előrejelzés szerint a valutauniós gazdaság az idén átlagosan 1,1 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal, 2016-ban 1,6 százalékkal növekszik.
A Fitch Ratings londoni elemzői közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy az euróövezetben nagyon alacsony inflációval jellemzett időszak következik, de az elhúzódó deflációt a gazdasági növekedés, az eurójegybank (EKB) monetáris intézkedései és a jól rögzített hosszabb távú inflációs várakozások révén sikerül elkerülni.

A hitelminősítő szerint azonban az euróövezeti defláció mindezek ellenére tényleges kockázat, tekintettel arra, hogy az éves inflációs ütem mindegyik euróövezeti gazdaságban 2 százalék alatt jár, és 18 hónapja folyamatosan csökken. Az EKB legutóbbi deflációellenes monetáris intézkedéseinek hatásai bizonytalanok, ráadásul e lépéseket nem is lehet megelőző jellegűnek tekinteni, mivel az infláció és a maginfláció is már régóta a jegybank 2 százalékos célja alatt van, és legalább 2016-ig várhatóan ott is marad - áll a Fitch előrejelzésében.

Az elhúzódó defláció súlyos károkat okozna az euróövezetben, mivel felhajtaná a reálkamatokat, az adósságállomány reálértékét és a reálértéken számolt adósságszolgálati költségeket az állami és a magánszektorban egyaránt, és megnehezítené a valutauniós periféria gazdaságainak a versenyképesség helyreállítását a bérek csökkentése nélkül - hangsúlyozzák hétfői elemzésükben a Fitch Ratings közgazdászai.

Az euróövezetet fenyegető deflációs veszélyre más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakértői erről összeállított legújabb helyzetértékelésükben kimutatták, hogy az átlagos euróövezeti órabérköltségek az idei első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőttek éves összevetésben; ez 1999 óta a legalacsonyabb tizenkét havi növekedési ütem e költségmutatót tekintve.

Mivel az euróövezeti szintű munkatermelékenység ugyanezen idő alatt 0,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, a kibocsátott egységnyi termékértékre jutó munkaköltség-növekedés alig 0,1 százalék volt éves szinten. Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint arra vall, hogy a fogyasztói szintű árinfláció a májusi 0,5 százalékos "nyomott" éves ütemről azóta még tovább lassulhatott az euróövezetben, és a legutóbbi munkapiaci folyamatok növelték az euróövezeti defláció veszélyét.

Hétfői előrejelzésében a Fitch Ratings mindössze 0,5 százalékos idei növekedést jósolt az orosz gazdaságban, elsősorban az ukrajnai válságra adott nyugati szankciólépések és a rubel gyengülése miatt. A hitelminősítő azonban kidolgozott egy rendkívül negatív alternatív forgatókönyvet is az ukrajnai válság súlyos eszkalációjára. E forgatókönyv alapján a nyugat pénzügyi és kereskedelmi szankciókkal sújtaná Oroszországot, az orosz tőzsdei árfolyamok átlagosan 20 százalékkal, a háztartások fogyasztási kiadásai 5 százalékkal, az üzleti beruházások értéke 15 százalékkal zuhan, miközben az orosz jegybank 2,00 százalékkal emeli irányadó kamatát.

A nyugati kereskedelmi szankciókra adott orosz megtorló lépések nyomán az olajárak globálisan 10 százalékkal, a földgázárak Európában 20 százalékkal növekszenek. A Fitch által alkalmazott szimulációs modellek alapján e forgatókönyvet Oroszország szenvedné meg sokkal súlyosabban: az orosz hazai össztermék már az idén 3,6 százalékkal visszaesne, vagyis 4,1 százalékponttal lenne gyengébb az alapeseti előrejelzésben szereplő idei 0,5 százalékos növekedésnél. Az euróövezeti növekedés azonban a 2016-ig terjedő előrejelzési időszak végéig összesen is csak 0,2-0,6 százalékponttal maradna el az alapeseti prognózisban szereplő ütemtől - áll a Fitch Ratings hétfői elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.