Fitch: Amerika "AAA" kapitány

Megerősítette pénteken az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adósbesorolását a Fitch Ratings, stabil kilátással. A nemzetközi hitelminősítő így leminősítés nélkül fejezte be a tavaly októberben kezdett, negatív kihatású besorolási felülvizsgálatot.

Döntéséhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte: az amerikai szövetségi adósságlimitet februárban sikerült még időben felfüggeszteni ahhoz, hogy - a 2011 augusztusi és a tavaly októberi válságokkal ellentétben - elkerülhető legyen az Egyesült Államok hitelképességébe vetett teljes bizalom megrendülése.

A Fitch szerint mindemellett úgy tűnik, hogy a 2011-es és a 2013-as adósságlimit-válságoknak sem volt negatív hatásuk az amerikai kötvényhozamokra, és nem vezettek a külföldi intézményi befektetők portfolióiban tartott amerikai állampapír-állomány csökkenéséhez. Ennek alapján a Fitch Ratings úgy ítéli meg, hogy az amerikai dollár globális szerepe, az Egyesült Államok szuverén finanszírozási rugalmassága és adósságtűrő képessége nem károsodott érdemben.

Mindeközben erőteljes államháztartási konszolidációt sikerült elérni: a szövetségi költségvetési hiány a tavalyi pénzügyi évben a GDP-érték 4 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 6,7 százalékról és a 2009-es pénzügyi évben mért 9,8 százalékról. A Fitch Ratings pénteki előrejelzése szerint az idei pénzügyi évben 2,9 százalékra, jövőre 2,6 százalékra csökken tovább az Egyesült Államok szövetségi államháztartási deficitje.

A Fitch október 15-én vette leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának "AAA" osztályzatát. A cég a lépést annak idején azzal indokolta, hogy akkor még nem volt megállapodás a Fehér Ház és a kongresszus között az államadósság-limit emeléséről vagy felfüggesztéséről.

Ha a Fitch most megvonta volna az amerikai "AAA" szuverén minősítést, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard & Poor's ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal a jelenleg is érvényes "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.