Finom intő az amerikai nagykövettől

Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon. – Ezért hirdetjük, hogy szükség van az átláthatóságra és arra, hogy konzultáljanak az üzleti közösséggel az őket érintő szabályozásról – mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az amerikai hangtechnikagyártó cég, a Harman három és fél milliárdos pécsi fejlesztésének a bejelentésekor.

Tovább bővíti a francia Michelin abroncsgyár a nyíregyházi üzemét, a cég a nyírségi egységében nagy teljesítményű, szupersport-kategóriás abroncsokat gyárt. A jelenlegi termékkör mellett elindul majd a defekttűrő személyabroncsok gyártása is. A mintegy 40 millió eurós – 12 milliárd forintos – beruházást idén kezdik el, s a tervek szerint 2017 végére fejezik be, a gyárban száz új munkahelyet hoznak létre. Az üzem kapacitása 2017 végére eléri majd a napi 6900 abroncsot. – Az európai piacon a kiemelkedően magas teljesítményű autókra készülő abroncsok iránti kereslet egyre emelkedik – indokolták a bővítést a cég illetékesei.

Bell és Szijjártó a bejelentés alkalmából rendezett fogadáson
Bell és Szijjártó a bejelentés alkalmából rendezett fogadáson
Kovács Attila / MTI

Csütörtökön egy másik jelentős beruházást is bejelentettek a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Pécsett 3,5 milliárdos fejlesztéssel 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnikagyártó cég. A társaság hangtechnikai berendezéseit például luxusautókba szerelik be, az Audinak, a BMW-nek, a Mercedesnek, a Porschénak vagy a Land Rovernek is szállítanak. A Harman egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar kormány 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az eseményen finoman üzent a magyar politikusoknak. Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon. – Ezért hirdetjük, hogy szükség van az átláthatóságra és arra, hogy konzultáljanak az üzleti közösséggel az őket érintő szabályozásról – mondta a nagykövet. A cégeknek, amikor elkészítik üzleti terveiket – fűzte hozzá –, biztosnak kell lenniük abban, hogy az érvényben lévő szabályok nem változnak meg egyik napról a másikra. Az üzleti környezet kiszámíthatósága több befektetést eredményez – mondta az amerikai nagykövet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.