Financial Times: kicsinyesség és félelem a magyar jegybankban

A Financial Times a jegybanki hatalomátvételről ír, forrásaik szerint a középvezetők is féltik az állásukat, többen már munkát keresnek.

A Magyar Nemzeti Bank új vezetése nemcsak, hogy aláássa annak függetlenségét, rombolja a dolgozók morálját, de végeredményben bizonyosan csődöt mond abban a törekvésében, hogy támogassa a gazdaság növekedését – írja a Financial Times a jegybankban kialakult helyzetről.

A gazdasági lap budapesti tudósítója megjegyzi: az MNB az utolsó intézmény volt, amely nem tartozott Orbán Viktor közvetlen fennhatósága alá, de Simor András mandátumának lejártával Matolcsy Györgyék szélsebesen foglalták el az intézményt, azt ígérve, hogy nagy lehetőségeket tartogató új együttműködés következik a jegybank és a kormány között. Mindezt a korábbi, unortodox lépéseiről hírhedt Matolcsy vezetésével, aki a külföldi befektetőket csak feldühítette gazdaságpolitikájával.

Az FT a jegybanki forrásokra hivatkozva írja: nem elég, hogy a bank felső vezetését átalakították, de az alacsonyabb szinteken dolgozók is fenyegetve érzik a munkahelyüket az új menedzsment érkezésével.

A kicsinyesség és a félelem jellemzi a folyamatokat és indokolja a sebes átalakítást, példálózott a bank egyik munkatársa Karvalits Ferenc alelnökkel, akitől az új vezetés szinte minden felelősségi kört elvont. Egy másik alkalmazott szerint az új vezetés nem tartja tiszteletben a jegybank eddigi értékeit és kultúráját. Sokan fognak az Európai Központi Banknál, az IMF-nél és az EU-nál munkát keresni – vélik a jegybankon belül, hozzátéve: a szakemberek távozása az MNB-ből egyben a mostani jegybank végét is jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.