Fiktív gabonaüzleteket bonyolított egy Tolna megyei agrárcég

Fiktív gabonaüzleteket bonyolított partnereivel egy Tolna megyei, mezőgazdasági kereskedelemmel foglalkozó kft., a cégek célja az adóhatóság megállapítása szerint az adóáthárítás látszatának megteremtése volt - közölte az APEH Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferense.

    A kft. egy ellenőrzésen akadt fenn, amelyet az APEH az újonnan alakult vállalkozásoknál végzett - mondta Barlai Krisztina sajtóreferens. A cég kezdő vállalkozás létére jelentős forgalmat bonyolított le. Az ellenőrzött iratokból kiderült, hogy a bizonylatokon szereplő adatok az áfa-nyilvántartás adataival megegyeznek, de a cég ennél kevesebb áfát vallott be.

    A kft. két másik társaságtól szerzett be gabonát azzal a céllal, hogy továbbértékesíti, a gabonabeszerzésekről azonban csak keretszerződéseket és számlákat mutatott be, a gabonavásárlás valódiságát nem tudta szállítólevéllel igazolni.

    A két beszállító cégnél végzett ellenőrzés során kiderült, hogy azok nem is rendelkeztek gabonával, fiktív bizonylatokat adtak ki, és a számlákon szereplő gazdasági események nem a feltüntetett felek között jöttek létre.    Az APEH a kereskedelmi kft.-nél 21 millió 226 ezer forint adókülönbözetet állapított meg, valamint 10 millió 613 ezer forint adóbírságot és 3 millió 916 ezer forint késedelmi pótlékot szabott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.