Fiktív bevételekre alapozza a kormány a növekedési csomagot

Nagyszabású, a munka világát érintő tehercsökkentő csomagot jelentett be Matolcsy György. Most sem egyeztettek az érintettekkel.

Mintegy 300 milliárd forintos tehercsökkentést jelentő, a munka világát érintő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az intézkedések miatt nem nő a költségvetés hiánya – írta az MTI. Valóban nem, mert a pénz máshonnan érkezik. Ahogyan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondta, 100-100 milliárd forint származik abból, hogy a jegybank és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, a maradék 100 milliárd pedig a jelenleg 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból jönne kölcsönbe. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

De egyéb, jelenleg csak gondolatban létező forrásokkal is tervez a miniszter. Matolcsy szerint miután Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója levelében egyértelművé tette, hogy megindulhatnak az IMF/EU-tárgyalások, ennek következtében csökkenhet a magyar állampapírok hozama, s olcsóbbá válhat az államadósság finanszírozása. Mindezek eredménye legalább 150 milliárd forint kamatkiadási megtakarítás lesz a benyújtott 2013-as költségvetéshez képest.

A bejelentés szerint a csomag három évre szól, és 1,5 millió munkahelyet érint, mégpedig a munkáltatókat érintő közterhek csökkentésén keresztül. A javaslat szerint az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók (Rogán a cipészeket, újságírókat és fodrászokat említette) és a 25 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek esetében egy átalányadó váltja ki az összes eddigi terhet. Rogán Antal szerint a tételes adó hasonlít az evára, de igazság szerint annál sokkal jobb, mert szélesebb körű és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai munkásokat is megcélozza. Egy adó váltja ki a társasági adót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást, valamint a szociális hozzájárulási adót. Járulékkedvezmény járna a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőket foglalkoztatóknak. A könnyítés sávos lenne, a legalacsonyabb bérűekhez kapcsolódna a legnagyobb könnyítés. Adócsökkentést javasolnak a tartósan munkanélkülieknek és a kisgyermekes édesanyák esetében is.

– Ha a bejelentés tényleg 1,5 millió munkavállalót és 400 ezer vállalkozást céloz, érinti az adókat, a járulékokat, a béreket, az nagyon komoly beavatkozás a munkaerőpiacba, amiről muszáj konzultálni a szakmai szervezetekkel. Ez most már nem kerülhető meg – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. Eddig ugyanis csak a médiával „egyeztetett” a kormány, a média meg a gazdasági élettel – jegyezte meg.

A vállalkozói szervezeteknek több kérdésük is lenne, például marad-e az eva, mi lesz a jövőre még érvényben lévő bérkompenzációval, összességében nő vagy csökken a cégek adóterhelése, mi a garancia arra, hogy fél év múlva nem gondolják meg magukat. Dávid Ferenc hozzátette: a vállalkozások a benyújtott költségvetési javaslatból tudnak egyelőre dolgozni, s amíg nem látják ugyanott a módosításokat, addig azzal terveznek, ami nem sok jóval kecsegtet 2013-ban sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.