Figyelmeztetés Orbánéknak: ez kegyetlenül sokba fog kerülni

Az, hogy az IMF-megállapodással fél éve „színpadi játékot játszik az ország, az éves szinten 100 milliárdokba kerül" – jelentette ki Oszkó Péter.

Gazdaságpolitikához illeszkedő adórendszert sürget Oszkó Péter, aki szerint a Széll Kálmán 2.0 és az újabb adók gyakorlatilag ellentétes hatást váltanak ki, mint amit a kormány szeretne. A volt pénzügyminiszter a Ma reggelben úgy vélekedett: adók között legfeljebb csak úgy lehet mérlegelni, hogy mi az, ami kevésbé rombolja a versenyképességet és mi az, ami jobban rombolja.

Oszkó Péter közölte: „adók között legfeljebb csak úgy lehet mérlegelni, hogy mi az, ami kevésbé rombolja a versenyképességet, és mi az, ami jobban rombolja”. „Azt az általános igazságot tudjuk, hogy miután alapvetően foglalkoztatási, szerkezeti problémák vannak a magyar gazdaságban, és a munkaerőköltség, illetve a tőke, a források költsége az, ami magas és teszi versenyképtelenné a vállalkozásokat, így azokat az adókat érdemes alacsonyan tartani, ami ezeket befolyásolja” – mondta. Hozzátette: „minden adóintézkedés rontja a növekedési pályát”.

A volt pénzügyminiszter szerint most az történik, hogy egy-egy iparág további adóztatásával próbálja befoltozni a lyukakat a kormány. Oszkó megállapította: „nagyon erős a politikai befolyásoltság minden kormányzati intézkedésben, így az adóintézkedésben is. Szeretné azt állítani magáról a kormány, hogy a tranzakciós adót nem a lakosság, hanem a bankok fogják fizetni, és szeretne ilyen szabályozást csinálni. Ez viszont valóban azt eredményezi, hogy nincs másról szó, mint egy átcsomagolt bankadóról” – közölte a reggeli műsorban.

Oszkó Péter szerint valószínű, hogy a lakosságra és a vállalkozásokra fogják áthárítani a bankok a tranzakciós adót, például olyan formában, hogy emelkednek a banki tranzakciós díjak, vagy más típusú banki ügyletek díjai, vagy olyan formában, hogy kevesebb forrás lesz a bankoknál, így kevesebb hitelhez juthat a lakosság és a vállalkozások. A volt pénzügyminiszter szerint nem lehet elkerülni a negatív hatásokat.

Szerinte a kiadásokkal kellene foglalkozni. Mint mondta: az, hogy az IMF-megállapodással fél éve „színpadi játékot játszik az ország, az éves szinten 100 milliárdokba kerül, tehát annyival több kamatterhet kell amiatt fizetnünk, hogy ezáltal sokkal megbízhatatlanabbnak tartják az országot és sokkal magasabb összegen finanszírozzák”. Oszkó Péter azt is felvetette, hogy „valóban a stadionépítések fontosabbak-e akkor, amikor egyébként 20-30 milliárdért próbál a kormány külön adónemeket kivetni”.

A volt pénzügyminiszter szerint jelentősen felborította a kormány a költségvetési egyenleget. Az egykulcsos adó évente önmagában 500 milliárdba kerül – nyilatkozta Oszkó Péter.

Forrás: Hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.