Fideszes képviselő kért uniós állásfoglalást a Surgutneftegaz-Mol-ügyben

Az Európai Bizottság állásfoglalását kérte Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője arról, megfelel-e az átláthatósággal kapcsolatos uniós követelményeknek a Mol részvényeinek eladása az orosz Surgutneftegaznak.

Pénteken Brüsszelben kiadott közleménye szerint Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Parlament energetikai bizottságának tagjaként az Európai Bizottság állásfoglalását kérte arról, megfelel-e az átláthatósággal kapcsolatos uniós követelményeknek a Mol részvényeinek eladása az orosz Surgutneftegaznak. Gyürk arra is választ vár, hogy az Európai Bizottság rendelkezik-e megfelelő eszközökkel a harmadik országokból indított felvásárlási kísérletek nyomon követésére. Tájékoztatást kér azzal kapcsolatban is, hogy a bizottság milyen lépéseket tervez a további felvásárlási kísérletek kivédésére.

Emlékeztetett a képviselő arra, hogy a rövidesen elfogadásra kerülő új uniós energiapiaci szabályozás tervezetének értelmében a nemzeti hatóságok meggátolhatják majd a harmadik országok általi felvásárlási kísérleteket, amennyiben az Európai Bizottság is kifogást emel. Gyürk András állásfoglalást kér arra vonatkozóan, hogy a Mol részvényeinek adásvételére alkalmazható lenne-e ez a szabály. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.