Fideszes megy neki a rezsicsökkentésnek

Az önkormányzati közművek átszervezés nélkül már nem bírnak ki egy újabb rezsicsökkentést, nonprofittá tételükkel nem marad pénzük fejlesztésekre és egyre nyílik az olló a kormányzat által megszabott tarifák, illetve a magas üzemeltetési költségek között. Eme, a Fideszen kívül nagyjából mindenki által ismert helyzetet most a fideszes tabi polgármester irányította települési érdekképviseleti szövetség rögzítette.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2014. április 15-ei ülésén foglalkozott az önkormányzatok közüzemi közszolgáltatási feladatainak kérdésével, különös tekintettel a hulladékgazdálkodási, víz és csatornaszolgáltatás, távhő ellátás ügyeivel - tette közzé a szervezet. A közleményt Schmidt Jenő elnök, Tab fideszes polgármestere jegyzi.

A TÖOSZ elnöksége egyetért a közüzemi közszolgáltatási díjak csökkentésének szükségességével. Ugyanakkor a szövetség elnöksége felhívja a figyelmet a további rezsicsökkentés veszélyeire az önkormányzati közszolgáltatások területén - áll az anyagban. Az egyes közszolgáltató szervezetek a további általános, a tényleges helyzet elemzése nélküli rezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni.

A TÖOSZ elnöksége támogatja, hogy a közüzemi szolgáltatások köztulajdonban legyenek és kerüljenek, a közszolgáltatások meghatározó része önkormányzati felelősségben történjen, az egyes közszolgáltatást nyújtó gazdasági társaságokban pedig a szolgáltatási terület valamennyi önkormányzata rendelkezzen tulajdonrésszel.

Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek megfelelő működtetésében, pénzügyi egyensúlyának megteremtésében és a fenntartható gazdálkodás feltételrendszerének meghatározásában döntő szerepet játszanak a nagyvárosok. Ennek alapjait a második körös adósságkonszolidáció megteremtette. Ezért az érintett nagyvárosoknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell vállalniuk a jövőben - szögezik le. Ezáltal átmenetileg elkerülhető lesz, hogy a távhő-, víz-, szennyvíz-, hulladékszolgáltatások esetében a hatósági és piaci ár közötti különbség ne az önkormányzati cégeket vagy a lakossági fogyasztókat terhelje.

Az elmúlt évek gyakorlatát figyelembe véve várhatóan a jövőben is kizárólag európai uniós pénzekből lehet majd az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat fedezni. A víz és szennyvíz, a távhő és egyéb közszolgálati vállalatok köztulajdonba vételével, a hatósági árszabályozással, a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz a fejlesztési kiadásokra.

A villamosenergia- és gázszolgáltatók korábbi, állami megvásárlásával, valamint a hatósági árszabályozással, a több körös rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági és a mostani üzemeltetés piaci ára között. Ezt a különbséget valakinek viselnie kell. Két egyszerre végrehajtandó párhuzamos irány létezik: cégek átszervezése és költséghatékonyabbá tétele majd ezzel együtt "egy folyamatos kompenzálás és visszamérés".

A távhőszolgáltatás területén a jelenlegi helyzet konzerválása helyett gyors és célzott beruházásokra lesz szükség. Ebben a szektorban ugyanis a vállalatok zöme még az önkormányzatok tulajdonában áll nonprofit formában, ami viszont állandó állami támogatást tesz szükségessé. Ennek nagysága tavaly 52 milliárd forint volt. A későbbi – szintén a rezsicsökkentésből és a hatósági árszabályozásból fakadó – piaci árkülönbségek veszteséget jelentenek majd. Sem beruházásra, sem eszközpótlásra nem marad a helyhatósági cégeknek pénze. Így kénytelenek lesznek ezeket a projekteket is uniós támogatásból fedezni vagy a hitelek átvállalása után felszabadult forrásaikat ide átcsoportosítani.

A TÖOSZ elnöksége felhívja a döntéshozók és az önkormányzatok figyelmét, hogy további díjcsökkentés nem lehetséges a közüzemi közszolgáltató társaságok belső átalakítása nélkül - szögezi le a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.