Fideszes belharc hozott enyhítést

Az alkohol-nagykereskedő cégek lettek a fideszes belharc nyertesei – az Országgyűlés keddi döntése nyomán a korábbinál kétmillió forinttal kevesebb jövedéki biztosítékot kell letenniük az adóhatóságnál (NAV).

Amint arról beszámoltunk: tavaly ősszel a kormányoldal még úgy módosította a szabályozást, hogy az addigi 22 millióról idén januárra 150 millió forintra emelte a NAV számlájára befizetendő letétet, ráadásul nem cégenként, hanem telephelyenként, amely a kisebb cégek végét jelentette volna. A piacon már akkor megindult a spekuláció, hogy a kormány az alkoholkereskedelem régóta lebegtetett államosítása előtt egyengetné az utat a kisebb cégek kiszorításával.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke akkor úgy nyilatkozott: jogi hiba csúszott a jogszabályba, és megígérte, hogy a kisebb cégek számára vállalható letéti rendszert alakítanak ki. Így is történt: Gulyás javaslata nyomán a parlament az adótörvények között olyan módosítást fogadott el, hogy a bor, sör és alkoholtermékek jövedéki biztosítékát forgalom arányában, sávosan alakították ki.

Ám ismét egy furcsa „malőr” csúszott be a jogalkotási gépezetbe: a törvény szerint a sávos adózás csak 2016-tól lépett volna életbe, így az idén még ki kellett volna fizetni a kisebb cégeknek a végüket jelentő sarcot. Gulyás ekkor a sajtónak is megerősítette, hogy a tárcaközi egyeztetés során a Miniszterelnökségről írta bele „valaki” a sajátos passzust a törvénybe. A törvényalkotási bizottság elnöke jelezte: újfent módosítót fog benyújtani. Az ügyben a Fidesz-frakció is a letét radikális emelésével szemben foglalt állást.

A Miniszterelnökség azonban ezt, a Gulyás-féle módosítót sem támogatta és egy sajátot nyújtott be. Utóbbi a korábbinál is alacsonyabb szintre, 20 millió forintra csökkenti az adóterhet – ezt fogadták el végül tegnap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.