Robin Hood és a Fidesz - kései happy end

A Gyurcsány-kormány csak ne vessen ki adót az energiavállalatokra, mert azt az Orbán-kormány szeretné megtenni - olvasható ki „erkölcsi" mondanivalóként a fidesz.hu-n található archív anyagokból. Pálfordulásról, Gyurcsánnyal elvitetett balhéról szó sincs.

2008. június 22. - Európában és Magyarországon is egyre több szó esik az úgynevezett Robin Hood-adóról, vagyis a magas árból extraprofithoz jutó cégek megadóztatásáról annak érdekében, hogy mérséklődjenek az üzemanyagárak emelkedéséből fakadó szociális konfliktusok. (MTI)

2008. június 24. - Varga Mihály kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a Fidesz elnöksége foglalkozott a Robin Hood-adóval, amire következő ülésükön visszatérnek. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője hangsúlyozta: végleges álláspontot még nem alakítottak ki ebben az ügyben, de személyes véleménye szerint ennek az adónak van létjogosultsága és EU-konform is. (Fidesz)

2008. szeptember 16. - A Robin Hood-adóként emlegetett hozzájárulást annak júniusi felvetésekor sem fogadták túl nagy örömmel a piaci szereplők, ráadásul most az SZDSZ sem támogatja az elképzelést. (Magyar Nemzet)

2008. szeptember 16. - A befektetők csak bizonytalanságot látnak. Meg olyan riasztó terveket, mint a Robin Hood-adó, amikor az energiaszolgáltatók hasznát lefölözi a kormány szociális célokra. A keletkező alamizsna nem old meg semmit, viszont kevesebb pénz lesz a fejlesztésre, akkor meg a dög nem működik. (Magyar Hírlap)

2008. szeptember 16. - László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta, a miniszterelnök (Robin Hood adóról szóló) bejelentése csak egy újabb „lesz-program", aminek nem ismerik a részleteit, sem azt, hogy kit támogatnának, sem azt, hogy mit szólnak ehhez a nagy energiaszolgáltató cégek. (MNO, MTI)

2008. szeptember 17. - A kormány most Robin Hood-adóról beszél, az igazság ezzel szemben az, hogy amit az egyik kezükkel adnak, azt a másikkal elveszik - fejtette ki László Tamás, hozzátéve: a gázár- és távhőkompenzációra fordítható összeget ugyanis 3 év alatt a harmadára csökkentik, ezzel pedig jóval többet vesznek el a családoktól, mint amennyi esetlegesen a Robin Hood-adóból bejön. (Fidesz)

2008. szeptember 20. - A kormány lényegében bevételeket akar teremteni, mégpedig úgy, hogy az ne menjen a szavazatszerzés rovására - mondta lapunknak Csaba László közgazdász. (Magyar Hírlap)

2008. szeptember 22. - Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője aláhúzta: ezekre a problémákra valós megoldást kell nyújtani. Az a javaslat, melyet a kormány ma benyújtott, alkalmatlan arra, hogy a családok terheit csökkentse - fogalmazott, hozzátéve: ez számos szakember véleménye, sőt egy szocialista képviselő is azt mondta, hogy a Robin Hood-adót majd a fogyasztókra hárítják az energetikai cégek. Amit a családok nyernek a távhőszámlán, azt majd bőven visszafizetik a villanyszámlán - figyelmeztetett. Arról is beszélt, hogy a gáz- és távhőkompenzációt a kormány három év alatt a harmadára csökkentette. (Fidesz)

2008. szeptember 22. - Jelentős versenyhátrányt okoz a nemzetgazdaságnak a tervezett, nyolc százalékos Robin Hood adó bevezetése, amelynek semmi köze az energiaszektorhoz, sokkal inkább politikai kérdés - vélekednek az MTI által megkérdezett szakértők. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tervezett adó nem piackonform, de ugyanilyen rossz megoldásnak tartaná az általános forgalmi adó csökkentését is. A szakértő szerint szociális feszültséget is okoz a távfűtés alanyi jogon történő támogatása, hiszen akinek sem táv-, sem gázfűtése nincs, nem részesül támogatásban. Felhívta a figyelmet arra: az energiaszektorban jelentős tőkeigényű, öt-tíz év alatt megtérülő beruházásokat kell végrehajtani, amit a többletterhek megkérdőjeleznek. Véleménye szerint az ágazat átlagosnál nagyobb adóterhelése azért sem kívánatos, mivel az energiaszektor a tőke- és munkaerő megszerzésében versenytársa más ágazatoknak. Kiss Péter, a KPMG energiaügyekben illetékes partnere az MTI-nek azt mondta: az adó nyilvánvalóan beépül az árba. Ennek az adónak semmi köze sincs sem az áram-, sem a gáz-, sem az olajcégek üzletmenetéhez, de még csak a vezetékes szolgáltatáshoz sem, amelynek árát a hatóság határozza meg. Kérdésesnek nevezte azt is, hogy mit nevezünk extra nyereségnek. A vállalkozások egyik évben nyereségesek, de a másik évben már veszteségesek lehetnek. A Robin Hood adót azokkal fizettetnék meg, akiknek nincs közük az energia árához, hiszen a nyereség a Magyarországon kívüli olaj- és a gázkitermelőknél jelentkezik. (MTI)

2008. szeptember 23. - A kormány ugyanis kivet egy új adót az energiatermelő cégekre. Jön Robin Hood! Az élő legenda - legalábbis a kabinet tervei szerint - Sherwood után a pesti Városligetben táborozik majd le, hogy beszedje a sápot az extraprofitot felhalmozó vállalatoktól. Röviden: Robin of Locksley megsarcolja a nagyvállalatokat, majd távhőtámogatás címén a pénzt visszajuttatja a családoknak. A kormány pedig közvetít. Ezt a populizmust! (...) Szóval ne legyenek kétségeink: a kormány által beszedni tervezett harmincmilliárdos összeget a fogyasztóknak visszaszámlázzák majd a társaságok. S tegyük még azt is hozzá: Robin Hood jelenléte jelentős versenyhátrányt okoz a nemzetgazdaságnak, a tervezett adó nem piackonform. (...) A Robin Hood-adót azokkal fizettetnék meg, akiknek nincs közük az energia árához, hiszen az olajtermelőknél és a gázkitermelőknél jelentkezik a nagy nyereség, azok pedig nem Magyarországon termelnek. (Magyar Hírlap)

2008. szeptember 24. - A törvény alkalmatlan arra, hogy a családok terheit csökkentsék - reagált Gyurcsány Ferenc Robin Hood adótervezetésre László Tamás. Az országgyűlési képviselő rámutatott: az hirtelen felindulás eredménye, sem vizsgálatok, sem tanulmányok nem készültek, teljesen előkészítetlen. A törvény alkalmatlan a családok terheinek csökkentésére - szögezte le, kiemelve: az energiaszolgáltatók áremeléseikbe bele fogják kalkulálni azt. Emlékeztetett, hogy az elmúlt esztendőben négy alkalommal emelkedett a távfűtés ára. (Fidesz)

2008. október 1. - László Tamás szerint a Robin Hood adó bevezetése tovább növelné a családok költségeit, a villany árának emelkedését vonná maga után, hiszen a szolgáltatók már bejelentették, hogy árat fognak emelni. (Fidesz)

2008. október 1. - Időszerű megalakítani a kilóra megvett képviselők frakcióját. A Robin Hood-adóról szóló előterjesztés általános vitára alkalmasságát is csak az MSZP támogatta a költségvetési bizottság ülésén. (Fidesz-MTI)

2008. október 2. - Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szerdai ülésén Bencsik János, a Fidesz képviselője rámutatott arra, hogy a kormány által javasolt új adónem terheit a szolgáltatók előbb-utóbb áthárítják majd az energiafogyasztókra. Ennek következtében az átlagos fogyasztó terhei növekedni fognak. (Fidesz)

2008. október 6. - A múlt héten éppen Lengyel Zoltán és Tóth András hiányzásán múlt, hogy a szocialisták egyedül meg tudták szavazni a Robin Hood-adó általános vitára való alkalmasságát a költségvetési bizottságban. (MTI)

2008. október 8. - Fónagy János, a Fidesz képviselője hangsúlyozta: a Robin Hood-adóról szóló javaslat a távhőfogyasztók terheit két évre, átmenetileg és csak minimálisan enyhíti, valamint az adó előbb-utóbb lecsorog majd fogyasztókhoz. Szerinte a Robin Hood-adó fizetésében érintett vállalatok felsorolásából nem tűnik ki teljesen, hogy ez nem vonatkozik a távhőtermelő és szolgáltató cégekre. (MTI)

2008. október 13. - Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke szerint a Robin Hood-adó körüli viták világossá tették, hogy az állami szabályozás leépítésére alapozott energiapolitika nem hozta meg a várt eredményt. (Magyar Nemzet)

2008. október 14. - A kormány a jelek szerint épp adóemelésben gondolkodik, hiszen az energetikai vállalatok terheit növelő úgynevezett Robin Hood-adóról nem mondott le a kabinet. (Magyar Hírlap)

2008. október 19. - A szombaton benyújtott törvényjavaslatban nem szerepel az energetikai vállalkozások 8 százalékos különadója, amelyből eredetileg 30 milliárd forint többletbevételre számítottak. A Robin Hood-adó lett volna az egyetlen, amelyet a kormány meghagyott volna a jövő évi adócsomagból. (Magyar Nemzet)

2008. október 29. - László Tamás kijelentette, a „segítség a távfűtéses lakásban élőknek" című szóróanyag számos hazugságot tartalmaz, elavult információkat írnak le benne, aminek semmi értelme sincs. Példaként említette azt, hogy a Robin Hood-adó még mindig szerepel rajta, amely azonban a legfrissebb költségvetésben már nem szerepel, mert bebizonyosodott róla, hogy az energiatermelő cégek nem fognak tudni fizetni egy fillért sem erre a célra. (Fidesz)

2008. november 4. - Az Országgyűlés többsége 19 igen, 193 nem és 158 tartózkodás mellett hétfőn elutasította azt a módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót. A Ház 364 igen, 7 nem szavazattal elfogadta azt az indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre. (MTI)

2008. november 4. - László Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy 2003. óta emelkedtek drasztikusan az energiaárak, ám a kormány nem tett semmit, csak most kezd el kapkodni 2008-ban, Robin Hood-adó féle ötletekkel. (Fidesz)

2008. november 11. - Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, ami alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és kereskedő cégeknek. A törvényjavaslatot az MSZP 188 jelen lévő képviselője, valamint Lengyel Zoltán MDF-es és Gyenesei István független képviselő, önkormányzati miniszter támogatta. Nemmel szavazott a Fidesz jelen lévő 134, a KDNP 23, az SZDSZ 17, az MDF 7 képviselője és 3 független honatya. Egészen a szavazásig bizonytalan volt a Robin Hood adó elfogadása, mivel az MSZP-n kívül minden párt előre jelezte, hogy nemmel voksol majd. Így a törvényjavaslat elfogadása azon múlt, hányan hiányoznak az ellenzéki padsorokból. (MTI)

2008. november 11. - Lengyel Zoltán megszavazta a Robin Hood adót. A volt fideszes, majd független, jelenleg MDF-es Lengyel Zoltán is besegített, így jött össze a 190 igen. (Népszabadság)

2008. november 12. - A bankok után most az energetikai ágazatot sújtja a Robin Hood-különadó itthoni változata, a „Feri Hood". Ennek az a sajátossága, hogy ideiglenesen vezetik be, és aztán addig marad a nyakunkon, mint annak idején a szovjet csapatok. (Magyar Hírlap)

2008. november 12. - Rossz üzenet, a befektetők rémálma a Robin Hood-adó. A szakemberek szerint az energiaszektort terhelő különadó ötvenszázalékos társaságiadó-emelésnek felel meg, ami rossz üzenet a befektetőknek. Márpedig e szektor beruházásai hosszú távra meghatározzák az ország fejlődési lehetőségeit. A Robin Hood-adó lényege: az energiaár-emeléseken meggazdagodott vállalatok hasznának lefölözése a távhőtámogatás javára. A szakértők szerint a szociális gondoskodás látszatát keltő jogszabály számos kételyt vet fel. Egyrészt azzal fenyegeti a befektetőket, hogy ha túl nagy haszonnal működik a vállalkozásuk, akkor a kormány lefölözi a haszon egy részét. Ráadásul nem szektorsemleges megoldásokkal, hanem az egyes ágazatokra célzott, a piacgazdaság működésének alapjait megkérdőjelező módszerekkel, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a legjobban teljesítőket. Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője szerint egy, az összeomlás szélén álló gazdaságnak éppen ellenkező értelmű üzeneteket kellene sugároznia a befektetőkhöz. A bankszektor után az energiaágazatra kirótt különadó elriaszthatja őket a további beruházásoktól. Az energetikai ágazat fejlesztése hosszú távú bizalomra épül a befektetők és a kormányzat között. A beruházások olyan létesítmények, amelyek nem helyezhetők át, és hosszú évtizedekre meghatározzák az adott ország fejlődési lehetőségeit. A befektető ezért ebben az ágazatban jóval gyanakvóbb, s csak akkor dönt fejlesztésről, ha többszörösen be tudja biztosítani a megtérülést. Ezért a kormánynak nagy óvatossággal kellene eljárnia. Egyrészt, mert az ország jövője függ attól, milyen súlyú befektetést sikerül bevonni, másrészt, mert a gazdasági nem pörgethető fel, ha e szektorban egyébként jól működő vállalatokat a kormány hátrányba hozza a térségbeli versenytársakkal szemben. A versenyhátrányt e vállalkozások általában úgy egyenlítik ki, hogy a többletterheket áthárítják a fogyasztókra. Vagyis fennáll annak a veszélye, hogy a kisember fizeti meg a piaci viszonyokat torzító kormányzati beavatkozás árát. Ezzel adtunk egy pofont annak a szociális igazságosságnak, amelynek jegyében a kormány a távhőszolgáltatás tarifáit támogatja a remélt bevételekből. (Magyar Hírlap)

2008. november 12. - László Tamás szerint a szocialisták által megszavazott új adó a rezsiköltségek további emelését, így a villanyár emelkedését is maga után vonja. (Fidesz)

2008. november 26. - Ha már a bizalomról és a kiszámíthatóságról beszélünk, a Robin Hood-adó nem rossz üzenet a befektetőknek? Az új adó - hogy az energetikai multik befizetéseiből kompenzálják a távfűtéses lakások költségeinek csökkentését - kormányzati PR-fogás, vagy megfelel a szociális igazságosság elvének? Ki fizeti végül a számlát? Lőcsei Tamás, PricewaterhouseCoopers: Ezt a terhet az energetikai cégek átruházzák majd a fogyasztókra. De ez mindenütt így van. Az üzenetértéke a befektetők felé rossz, előnye viszont, hogy a bevétel azonnal befolyik. (Magyar Hírlap)

2008. november 26. - László Tamás véleménye szerint a Robin Hood-adó nem hozta a várt eredményeket és nem hozott árcsökkenést magával. Az elektromos áram esetében is 3,5 százalékot terhelnek a lakosságra. A gáz árának esetében, remélem - fogalmazott - elég erőteljesen léptünk fel és így nem emelik komolyabban. (Fidesz)

2008. november 27. - A védelmünkre hozott Robin Hood-törvény is több bajt hoz ránk, mint hasznot. Azt ma már mindenki elismeri, hogy a jogszabállyal bevasalt milliárdokat is a fogyasztók fizetik meg majd. (Magyar Nemzet)

2008. november 27. - Nehezíti a helyzetet - és további emelkedéseket hoz - a Robin Hood adó miatt kialakuló költségáthárítás - mondta Szíjjártó Péter. (Fidesz)

2009. január 16. - Az államnak nemcsak gáza nincsen, pénze sincs. Szóval rá van szorulva a karvalytőkére, amelyet eddig orrba-szájba szívatott. Sürgősen bocsánatot kell majd kérni a Moltól a Robin Hood-adóért, meg az E.ON-tól az elmaradt gázáremelésekért és az ebből adódó veszteségek kompenzációjának eltörléséért. Törvényi garanciákat kell adni a megtérülésre, és meg kell esküdni Kató néni életére, hogy többet nem változtatunk meg egyik napról a másikra olyan törvényeket, amelyek alapján az energiacégek milliárdokat toltak a magyar gazdaságba. Akkor lehet, hogy kinyílik a pénztárca, egyébként a kutya sem ad majd egy fillért sem a hülye politikusok hülye álmaira. (Index.hu)

2009. szeptember 10. - Fónagy János az energetikai cégekre kivetett különadóval kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a távfűtési rendszer műszaki színvonala továbbra sem javul, ha az erre a célra összeszedett pénzekből „ideig-óráig" megint más célt finanszíroznak. (Fidesz)

2010. október 13. - A kormány szakított a megszorítások politikájával. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az energiaszektorról szólva azt mondta: a ma meglévő 20 milliárd forintos, úgynevezett Robin Hood-adó felett vetik ki a pótadót szintén három évre, ennek összege évente 70 milliárd forint; a nettó árbevétel alapján, és nagyjából ez is a nyereségtömeg felét érinti. (MTI-Fidesz)

(Forrás: www.fidesz.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.