Fidesz: Bajnai ellehetetleníti az otthonteremtést

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy álljon el az otthonteremtési támogatásokat és az építőipart érintő megszorításoktól - jelentette ki Mádi László, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi tájékoztatóján. A kormányszóvivői Iroda szerint Mádi helytelenül, félinformációk alapján ítélkezik.

A fideszes képviselő arról beszélt, hogy a Bajnai-kormány színrelépése esetén az otthonteremtésben négy területen terveznek megszorításokat: megszüntetnék a szociálpolitikai támogatást és a  félszocpolként ismert támogatást, drasztikusan csökkentenék a  lakossági forinthitelek kamattámogatását és megvonnák az építőipari cégek forinthiteleinek kamattámogatását.

Arra a felvetésre, hogy ezek a javaslatok sajtótalálgatások, nem  biztos, hogy megvalósulnak, Mádi László azt mondta, nem csak  sajtóból, hanem a szakmai oldalról jövő információk is  alátámasztják, hogy ezekre készülnek a Bajnai Gordon vezette kormány megalakulása esetén.

Hangsúlyozta: a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány  hatástanulmányok nélkül, a szakmai szerveztek tiltakozása ellenére  akar újabb drákói megszorításokat tenni. Újabb megszorításokkal az  ország társadalmi katasztrófa elé nézhet - figyelmeztetett a  politikus. Úgy vélte, hogy az alanyi jogon, a gyermekek után  járó szocpol megszüntetése a legnehezebb helyzetben lévők lakáshoz jutását lehetetleníti el. Hozzátette: jelenleg egy gyermek után 900  ezer forint, két gyerek után 2 millió 400 ezer forint, három gyerek után pedig 3 millió 600 ezer forint jár. A félszocpol megszüntetéséről azt mondta, ez azért furcsa, mert  a Gyurcsány-kormány színrelépése óta ez volt az egyetlen pozitív lépés, amivel a szocialisták előálltak.

Mádi László szerint a forinthitelek kamattámogatásának  csökkentése miatt 5-6 százalékkal növekedhetnek a kamatok, ezzel  pedig ellehetetlenítik a lakáshitelben gondolkodókat, sőt újra a  devizahitelek irányába taszítják a családokat. Szerinte szintén a  lakhatási körülményeket nehezíti, hogy tervezik a gázár- és  távhőtámogatás drasztikus csökkentését, illetve megvonását.

A fideszes politikus úgy vélte, hogy az építőipari forinthitelek kamattámogatásának megvonása azért járhat súlyos következményekkel,  mert a magyar gazdaságon belül az építőipart sújtja leginkább a  válság.

A Kormányszóvivői Iroda a Mádi László által felvetettekre reagálva közleményében leszögezi: a Fidesz félinformációkra, álhírekre és csúsztatásokra épített, „kitalált" programmal riogat. Ez éppúgy felelőtlenség, mint az, hogy mindeközben a saját programját titokban tartja.

A kemény, de gyógyhatású lépések a nagyobb bajtól óvják meg az országot - amikor  a Fidesz továbbra is azzal szédíti az embereket, hogy fájdalom  nélkül is lehet kezelni a mai bajokat, úgy viselkedik, mint a  kuruzsló, aki hatástalan pirulákkal veri át a beteget, akit csak a  műtét tudna megmenteni. A Fidesz mindenkinek tetszeni akaró, de a  felelősséget vállalni nem merő magatartása több mint 700 ezer család  otthonát és több mint egymillió ember autóját, illetve több tízezer  honfitársunk munkahelyét veszélyezteti, hiszen a kezeletlen válság  őket közvetlenül fenyegeti - jegyzi meg a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.