Fidesz-közeli offshore cégek ellen az Együtt 2014

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közreműködésével megbízott, nevenincs, részben offshore-cégek minden magyar letelepedési engedélyt vásárolni szándékozó külföldi után húszmillió forintot zsebelhetnek be - hívta fel a figyelmet az egyik cég székhelyének otthont adó belvárosi bérház előtt Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke.

Feháborítónak nevezte Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hathatós közreműködésével nevenincs, részben offshore státusú cégek vehetnek részt az államkötvényjegyzésért cserébe magyar letelepedési engedélyt igénylő külföldiek ügyintézésében. Sajtótájékoztatóját a kijelölt cégek közül az egyetlen magyar bejegyzésű cég, az Arton Capital állítólagos székhelyének helyt adó fővárosi bérház előtt tartotta. (Az említett cégek a náluk befizetett minimum 250 ezer euróból letelepedési állampapírt vásárolnak, a pénzért gyorsított ütemben kiadott tartozkodási engedély, és ha mindent rendben találnak, akkor a letelepedési engedély jár, amit a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ad ki.)

Emlékeztetett: a Fidesz-többségű parlament által megbízott - többek között máltai, ciprusi, kajmán-szigeteki bejegyzésű - cégek minden letelepedni szándékozó külföldi állampolgár után 20 millió forintot kapnak. Szerinte ugyanakkor ezt a feladatot az állam is végezhetné, ebben az esetben a bevétel az államhoz folyna be, és nem olyan társaságokhoz, amelyek többsége még az ezután fizetendő, jellemzően igen kevés adót sem a magyar államkasszába fizeti. Számára ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz az államosításokkal, illetve a potenciális állami bevételek hozzájuk közel álló cégekhez csoportosításával saját klientúráját építi.

A társelnök nem lelte az Arton Capital nyomát sem a székhelyként megjelölt, amúgy meglehetősen lelakott belvárosi bérház homlokzatára kihelyezett táblákon, sem a kaputelefonon. Kutatásaik szerint az Arton Capital ügyvezetője cipőkereskedelemmel foglalkozik.

Hozzáfűzte: egy másik, történetesen a Kajmán-szigeteken bejegyzett társaság egyik tulajdonosa - legalábbis Rogán Antal bevallása szerint - az a Boros Attila, aki ismereteik alapján 2001 és 2004 között vezérigazgatóként irányította a Hajdú-Bétet. A Fidesz a szintén az Együtt 2014 színeiben induló Bajnai Gordon ellen indított lejárató kampányának központi témája pont a Hajdú-Bét ezen, felszámoláshoz vezető időszaka. Ám a Fidesz ezért csak a Hajdú-Bét tulajdonosát, a Wallist akkor irányító Bajnai Gordont támadja, a cég tényleges vezetését végző Boros Attilát nem. Juhász Péter szerint tehát a Fidesz szemében bizonyára léteznek "jó" és "rossz" hajdú-bétesek: előbbiek számára a párt ilyen megbízásokat játszik ki - fogalmazott.

Aki mond egy tulajdonost, már nem offshore

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a bevándorlási program kapcsán csak olyan cégeket hagy jóvá, amelyek feltárják valódi tulajdonosaikat, tehát nem tekinthetők offshore státusúaknak - közölte reakciójában Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő. A jóváhagyott cégek emellett igazolták képviselőik személyét és azt is, hogy léteznek, többen sajtótájékoztatót is tartottak - tette hozzá. Az egyik cég fő tulajdonosa a több milliárd dollár forgalmú, a BorsodChemet is tulajdonló kínai Wanhua vezetője, Simon Mu. Az Arton Capital aktívan dolgozott korábban a bolgár és a kanadai programban is - emelte ki a Fidesz képviselője. ((Ez az a cég tehát, amelyet az Együtt 2014 székhelyén nem lelt fel.) Ezek a cégek dollármilliókat hoznak be az országba, ellentétben Juhász Péter "főnökével", Bajnai Gordonnal, aki családjával együtt hatalmas pénzösszegeket vitt ki Magyarországról Ausztriába - szögezik le, a politikustól azt kérve, inkább "saját főnökét" kérdezze.

Adószakértők szerint önmagában az, hogy egy cég nyilatkozik tulajdonosairól, nem módosít sem cégjogi státusán, sem adott esetben nemzetközi adóelkerülésre lehetőséget nyújtó helyzetén.

Juhász Péter az Arton Capital székhelyét keresi
Juhász Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.