Fidesz-amnesztiával menekülhet meg Simon az adócsalástól

Ha a negyedmilliárdos vagyont Simon Gábor egy stabilitási számlára hazahozta, mielőtt hivatalos értesítést kapott az eljárásról, akkor meg is úszta a komolyabb büntetést.

A Fidesz elintézte Simon Gábor volt szocialista elnökhelyettesnek, hogy szinte biztosan megússza a negyedmilliárdos vagyonkimentést különösebb büntetés nélkül. A bankok január óta szerepeltetik kínálatukban a Stabilitási Megtakarítási Számlát – a kormánypárti kezdeményezésre, az adósságfinanszírozás könnyítése érdekében létre hívott konstrukció lényege, hogy aki ide befizet, azonnal legalizálja a vagyonát (és öt év múlva adómentesen fel is veheti, de ha azonnal szüksége van a tiszta pénzre, akkor 32 százalékos adó megfizetésével hozzájuthat). A lehetőség persze csak az ötmillió feletti vagyonoknál áll fent, de Simon Gábornak ez aligha jelenthet gondot.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője, az adóhivatal egykori elnökhelyettese lapunk érdeklődésére megerősítette: a szabályok értelmében mindaddig mentesül a jogkövetkezmények alól a stabilitási számla befizetője, amíg nem indult ellene eljárás. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amíg nem kapott erről hivatalos értesítést.

Amennyiben tehát Simon Gábor az első cikkek megjelenését követően egyszerűen hazahozta a pénzt, és befizette a stabilitási számlára (vagyis azelőtt cselekedett, hogy értesítették volna arról, hogy eljárás indult ellene), akkor biztosan megúszhatja a nagyobb büntetéseket.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint azonban az is elképzelhető, hogy valakinek úgy legyen nagyobb vagyona egy külföldi (vagy akár hazai) számlán, hogy eredetéről az adóhivatal mit sem sejt, de ennek ellenére legális. A 2011-ben (tehát szintén a kétharmad által) elfogadott új adóamnesztia-szabályokkal ugyanis a külföldi pénzeket úgy lehetett legalizálni 10 százalék adó megfizetése mellett, hogy az adóhatóságnak erről még értesítést se igazán küldtek. A jövedelmeket a hazai bankokon át lehetett legalizálni, amelyek aztán befizették az adót, és igazolást állítottak ki erről – az adóhivatalnak viszont így sejtelme sem lehetett arról, hogy ki mennyi pénzt tisztázott így. 

Bárhogy is legyen, Simon Gábor most is tisztázhatja a külföldön tartott vagyonát, ahogyan elképzelhető, hogy a korábbi szabályokkal élve tette ezt meg. Amennyiben viszont a vagyona legálisnak minősül, akkor mentesül a súlyosabb vádak alól is, és legfeljebb csak azért kell majd felelnie, mert a pénzt nem tüntette fel képviselői vagyonbevallásában. 

Simon Gábort lőrinci otthona előtt próbálják faggatni a riporterek
Simon Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.