Fiattal fiatalítja autóparkját Szerbia

Egyszerre segíti autóiparát és gépkocsiparkja fiatalítását Szerbia: a Fiat kragujeváci gyárában készülő Puntok árából az állam ezer eurót átvállal. Feltéve, hogy a vevő szerb állampolgár és leadja régi kocsiját.

Márciusban vágna bele a szerb személygépkocsipark fiatalítására kidolgozott akciójába a belgrádi kormány. Terveik szerint a szokásos árnál ezer euróval kevesebbért vehet hazai gyártású Fiat Puntót minden szerb állampolgár, ha leadja régi kocsiját. Az akció jól jön az olasz Fiat autógyárnak, amely megvette Zastava kragujeváci gyárát, és először a Punto modelljét gyártja a gyár szerelősorain.

A szerb Puntok 6999 euróba kerülnek majd. A kereskedők által természetesen módosítható piaci alapárból azonban ezer eurót a szerb állam fizet, ha a gazdasági minisztériumának államtitkára, Nebojsa Ciric által ismertetett terv megvalósul.

Az elképzelést közlekedésbiztonsági megfontolások szülték: a szerbiai személygépkocsi-állomány átlagos életkora 18 év, rengeteg az elhasznált autó, amely bármelyik pillanatban képes súlyos balesetet okozni.

A szerb gazdasági minisztériumban 15 ezer új - a régi kocsi leadásával megvásárolt - autóval számolnak, de az államtitkár úgy hiszi, hogy nagyobb lesz a kereslet. Az igényeket elvben ki tudják elégíteni, mivel a kragujeváci gyár kapacitását az új olasz tulajdonos évi 50 ezer darab autóban határozta meg.

Kragujevácon már hosszabb ideje gyártják a Fiat Puntót. Az autót Zastava 10 néven először csak Szerbiában forgalmazták, majd tavaly év elején a torinói központ az exportálási jogot Kelet-Európára is kiterjeztette, hogy utána - a felvásárlás előtt - engedélyezze a márkanáv feltüntetését is a Szerbiában készült kocsikon. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.