Feszülten figyeli az árfolyamot a Monetáris Tanács?

A héten újabb kamatcsökkentés várható, a leminősítés ellenére. A piac reakciói talán nem lesznek hevesebbek, már beárazták a negatív tényezőket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatja, a leminősítés ellenére – vélekednek a londoni elemzők.

A pénzpiacokat figyelők hozzáteszik: ez a szándék, a döntés azonban függ a Standard & Poor's által péntek este bejelentett leminősítés hétfői és keddi piaci reakciójától. A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Az S&P-nél vagyunk tehát a leggyengébb osztályzatban, igaz, a nagy hitelminősítők közül egyedül náluk jelölik stabilként a kilátásokat. A Moody's Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings nyilvántartásában ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel, de mindkét cég leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra. 

A jegybanki kamatdöntés előtt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést várnak. A GS elemzői kiemelték, hogy péntek este a forint mindössze 1,6 százalékkal volt gyengébb augusztusban mért idei csúcsánál, emellett a hosszú futamidejű állampapírok eddig végbement hozamcsökkenése tartósnak mutatkozik, és a hazai állampapír-aukciók is rendre sikeresek. A Goldman Sachs londoni közgazdászai szerint mindez jó eséllyel újabb kamatcsökkentésre készteti kedden a monetáris tanácsot, s e mellett szól a várakozásnál alacsonyabb októberi infláció és a gyenge harmadik negyedévi előzetes GDP-adat is. 

A leminősítés azonban még a monetáris tanács enyhítésre hajló külső tagjait is "elgondolkodtatja" arról, hogy mennyire tekinthető tartósnak a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenése és a Magyarországgal kapcsolatos kedvezőbb kockázati megítélés a külföldi befektetők körében. Vagyis, ha a hétfői nyitás után "nagyon negatív" piaci reakció következik – értsd zuhanni kezd a forint –, az akár felül is írhatja a kamatcsökkentési terveket. 

A GS azonban nem számít heves piaci reakciókra, hiszen a mostani leminősítést a piac lényegében hetek óta beárazta. A magyar befektetési eszközök iránti kereslet a korábbi leminősítések ellenére is változatlanul erős. A határidős ügyletek árazásaiból pedig arra lehet következtetni, hogy a piac még legalább 0,75 százalékpontnyi további kamatcsökkentéssel számol. 

A JP Morgan azt is hozzáteszi, hogy az S&P indoklása "nem tartalmazott semmilyen újdonságot" a piac számára, ők is csökkentést várnak. Októberi ülésén az MNB monetáris tanácsa a piaci hangulat javulásának tartósságához és a célszinttel összeegyeztethető középtávú inflációs kilátásokhoz kötötte a további kamatcsökkentéseket.
Azóta sok minden történt: az ötéves állampapírok hozama 20 bázisponttal csökkent, a tízéves lejáraté viszont 10 bázisponttal emelkedett, s a magyar államadósság költségeit jelző CDS 25 ponttal lett magasabb, igaz, még mindig sokkal alacsonyabb, mint akár a nyár elején, hiszen csak októberben 100 bázispontot meghaladó mértékben csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.