Feszült a piac Matolcsyék kamatdöntése előtt

Az elemzők az eddigieknél alacsonyabb mértékű, 5-10 bázispontos alapkamat-csökkentést várnak a jegybank monetáris tanácsától. Mások szerint itt kellene megállni, nem érdemes tovább feszegetni a piac tűrőképességének határait.

Ma tartja újabb kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők az eddigieknél alacsonyabb mértékű, 5-10 bázispontos további monetáris enyhítésre számítanak.

A 2,85 százalékos jegybanki alapkamat kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában 7 százalékról enyhítési ciklusba kezdett a jegybank.

Londoni elemzők szerint várhatóan tovább lassítja a pénzügypolitika enyhítési ütemét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és óvatosabb hangvételre vált piaci kommunikációjában. A citybeli prognózisok 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek. Egyes elemzői vélemények szerint az MNB ezután szünetet tart.

Az MTI által a múlt héten megkérdezett nagy londoni kereskedőházak túlnyomó többsége 10 bázispontos csökkentést vár. Noha egyes vélemények szerint a forint gyengülése véget vethet a kamatcsökkentési ciklusnak, a többség a jelenlegi árfolyamszintet még nem tartja ilyennek.

Legutóbbi budapesti tárgyalásaik alapján nagy londoni házak elemzői azt állapították meg, hogy az MNB legutóbbi stressztesztjeinek eredményei alapján a magyar jegybank "fájdalomküszöbe" valószínűleg jóval gyengébb forintárfolyamon van, mint korábban.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint is további 10 bázisponttal fogja csökkenteni az alapkamatot az MNB. A legutóbbi, január 21-i ülésen 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, noha az elemzők többsége már ekkor is ennél visszafogottabb, 10 bázispontos vágásra számított. Akkor a monetáris tanács hét tagja szavazta meg a 15 bázispontos kamatcsökkentést, egyedül Cinkotai János szavazott 10 bázispontos vágásra. Az ülést követően kiadott közleményében a monetáris tanács jelezte: az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése. Ezt a rövidített jegyzőkönyvben is megismételte a testület.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy bár az árstabilitás elérése a monetáris lazítás irányába mutat, a nemzetközi pénzügyi környezet alakulását bizonytalanság övezi.

Elemzők szerint a további kamatcsökkentés tovább gyengítheti az elmúlt hetek során amúgy is jelentős gyengülésen átesett forintot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter reggel a tv2-nek adott nyilatkozatában ennek kapcsán úgy fogalmazott: felelős kamatdöntést vár a jegybanktól, mivel az idei költségvetést 300 alatti euróárfolyamra tervezték. Ma a forint a 308-309-es szint között, enyhén gyengült az euróhoz képest. Értékelések szerint a befektetők kivárnak a kamatdöntés előtt.

A Portfolio.hu által közölt vélemény szerint itt az ideje annak, hogy a monetáris tanács tartózkodjon a további kamatcsökkentéstől, ugyanis esetleges kedvezőtlen külpiaci változások esetén így felerősíti a kamatemelés szükségességét. Az elemző már a mostani kamatszintet is nagy eredménynek tartja ahhoz képest, ami egy éve reálisnak látszott. Ha azonban a tanács túlfeszíti a húrt, ennek adott esetben gyors jövőbeni kamatemelés lehet az ára - véli a Portfolio.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.