Fertőtlenítették a Hypót

Lezárult az európai bankválság legnagyobb mentőakciója: 175 milliárd euró mozgósítása révén életképessé tették a német Hypo bankot, pontosabban azt, ami maradt belőle. Németország azonban még nem dőlhet hátra, több tartományi bankot is át kellene még alakítaniuk.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a német Hypo Real Estate bank átalakítását, amely az európai bankválságban a legnagyobb mentőakciónak minősül, hiszen a 2009-es államosítás után 175 milliárd eurót kellett mozgósítani, hogy a pénzintézet pici magva, a Deutsche Pfandbriefbank az eredeti mérlegfőösszeg 15 százalékának erejéig életképes vállalkozásként folytathassa a tevékenységet. Ezt jelentette be hétfőn Joaquin Almunia versenyügyi biztos, aki az uniós állami támogatási szabályok érvényesülését ellenőrizte a Hypo átformálása során.

A biztos egyébként méltatta az Európai Bank Hatóság (EBA) által elvégzett tesztet, amelyen a vizsgált 90 bankból nyolc megbukott, mert tőkeellátottsága nem megfelelő ahhoz, hogy súlyosabb gazdasági válságot túléljen. További tizenhat bank éppen átvitte a lécet. A huszonnégy kétes bankból tizenkettő kisebb, regionális spanyol pénzintézet. S ha a spanyol, meg a többi kormány úgy dönt, hogy állami segítséggel állítja valamiképpen talpra ezeket a bankokat, akkor szükség lesz az Európai Bizottság bevonására.

A Hypo vesszőfutása a Lehman Brothers amerikai bankház 2008 őszi bukása után kezdődött, s német részről 10 milliárd euró új tőkét fecskendeztek bele, húsz milliárdot fordítottak kétes követeléseinek elhatárolására. További 145 milliárdot garanciaként tettek hozzáférhetővé szükség esetére.

Nagyon örült Almunia, hogy sikerült megállapodni, de már hétfőn délelőtt Észak-Rajna – Vesztfália illetékes miniszterét fogadta a WestLB bank átalakításának hasonló témájában. Ez a tartományi bank az EBA vizsgán kettest kapott, vagyis tőkeellátottsági mutatója öt és hat százalék közé esik, éppen meghaladja az ötszázalékos küszöböt.

Tárgyalások folynak a HSH Nordbank és a Bayersiche Landesbank sorsáról is, de utóbbit illetően Almunia nagy csalódására nem közelednek a nézetek. Mind a négy bank részt vett az EBA tesztjében, s a WestLB-t kivéve jól szerepelt.

A hesseni tartományi bank, a Helaba, az utolsó pillanatban módszertani vitára hivatkozva nem engedélyezte adatai közzétételét, s elemzők szerint ő lett volna a kilencedik európai pénzintézet, amely megbukott volna az EBA tesztjén, de az érintettek ezt vitatják, s a német jegybank is elégedett a társaság pénzügyi helyzetével. A Helaba ügyében nem folynak tárgyalások az Európai Bizottsággal sem.

Alapszámlát mindenkinek

Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak hétfőn, hogy kezdjenek tárgyalásokat a bankokkal az egyszerű banki folyószámlák elterjesztéséről, hogy a mindinkább készpénz nélküli világban azok is érvényesülni tudjanak, akiknek egyáltalán nincs bankszámlájuk. Mintegy harmincmillió európait érint ez a probléma. A hitelt nem, de a számlához csatlakozó fizetési kártyát kínáló alapszámlát bármely tagállamban meg lehetne nyitni, hogy az ideiglenesen külföldön dolgozók, tanulók élete is könnyebb legyen. A Bizottság egy évet szán a konzultációkra, de az európai fogyasztóvédelmi szervezet máris csalódott, hogy egyelőre nincs szó jogalkotási javaslatokról. A hétfői sajtótájékoztatón Michel Barnier belsőpiaci biztos jelezte: szeptemberig vár a bankok válaszára egy másik témában, hogy miképpen lehetne érthetővé és összehasonlíthatóvá tenni az unióban a folyószámlák költségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.