Ferihegy: közel a megegyezés?

Közeleg a megállapodás Ferihegyen, a mai tárgyalás ugyanis komoly eredményeket hozott - tudta meg a Népszabadság reptéri dolgozóktól. A szakszervezetek vezetői szerint szó sincs egyezségről, a Budapest Airport nem kommentálta értesülésünket.

Hatalmasat léptek előre a felek a reptéri munkaügyi vitában, tudtuk meg nevük elhallgatását kérő reptéri dolgozóktól. Állítólag a Budapest Aiport Zrt. (BA) elmozdult eddigi merev álláspontjától, és a szakszervezetek is nagyot léptek előre: azaz a kollektív szerződés, és a takarítás kiszervezésének kérdésében van kompromisszum.

A BA vállalná, hogy az új kollektív szerződésben is megtartja a jelenlegi szabályok szerinti végkielégítést és felmondást a kiszervezett dolgozókra is. Tehát: ha valakit a kiszervezett cégtől küldenek el esetlegesen, a BA garanciát vállal a mostanival megegyező feltételek szerinti végkielégítés kifizetésére. A takarítás kiszervezése azonban változatlan törekvés, de a BA hajlandó jogi garanciát adni a dolgozóinak. Ráadásul, akik átlépnek az új kft-be, egyhavi alapbért kapnának bónuszként.

Úgy tudjuk, hogy a munkabiztonsági kérdésekben és a munkarendet illetően is körvonalazódik a kompromisszum, de informátoraink ezt még képlékenynek tartják, ezért részleteket nem árultak el. Optimista verzió esetén viszont akár szerdán megszülethet a megállapodás.

Értesülésünket sem az érdekképviseletek, sem pedig a BA nem kívánta kommentálni, igaz, nem is cáfolták.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: a szakszervezet képviselői hétfőn egyetlen alkalommal sem találkoztak a BA vezetőivel. Hangsúlyozta: a LESZ mindaddig nem enged 12 pontban megfogalmazott követeléseiből, amíg a munkáltató nem áll elő konkrét ajánlatokkal. A megállapodás érdekében a szakszervezet kedden 9 órára ismét tárgyalásokra hívta a BA vezérigazgatóját - tette hozzá.

Kovács Zoltánt, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) elnökét a Távirati Iroda többszöri telefonos megkeresés után sem tudta elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.