Fergusonék kiszálltak az Arena Plazából

A focista sztárokat is a tulajdonosi körében tudó brit befektetési alap, az aAIM eladta az Arena Plazában lévő részesedését a másik - szintén brit - társtulajdonos Lanebridge befektetési alapnak.

Az angol Lanebridge Investment Management (LIM) Ltd. ingatlan befektetési  alap kivásárolta az Arena Plaza másik tulajdonosát, az Active Asset  Investment Management (aAIM) céget, ezzel kizárólagos tulajdonosa  lett a bevásárlóközpontnak - jelentette be a Simon Smethurst, a   Lanebridge befektetési igazgatója szerdán sajtótájékoztatón  Budapesten.

Aréna Pláza a megnyitó idején: félkész helyzet elé állított bérlők.
Aréna Pláza, plaza, nyitás megnyitó legnagyobb bevásárlóközpont kereskedelem, áruház, bevásárlóközpont, üzlet, bolt,

A LIM 2007 végén vásárolta meg a bevásárlóközpont 50 százalékát, de a menedzsmentben csak a múlt év októberétől lett  aktív. A második 50 százalékos rész megvásárlása az idén június  26-án zárult - mondta Tim Doubladay, a Symmetry Arena Kft. igazgatója.

Egyelőre nem tudni, hogy az AAIM miért és mennyiért szállt ki az Arena Plazából.

A távozó aAIM - melynek tulajdonosai között ott találni Sir Alex Fergusont, a Manchester United edzőjét, illetve a Manchaster United és a Chealsea több sztárjátékosát is - piaci hírek szerint rekordáron, több, mint 500 millió dollárért - más hírek szerint 390 millió euróért - vette meg a plázát az holland-izraeli érdekeltségű, nálunk jópár nagy üzletközpontot felépített Plaza Centerstől. Az aAIM ezzel egy időben a térségben több más plázába is befektetett.

Azonban az itteni piacnyitás az AAIM-nek nem sikerült túl parádésra: előbb az Arena Plaza megnyitója körüli visszásságok - a bérlők szerint lényegében félkészen adták át a plázát - majd a pangó forgalom és a szűkös marketingbüdzsé miatt lázongó bérlők miatt kellett magyarázkodni a sajtónak.

A 2002-ben alapított Lanebrigde Investments 51 százalékos, többségi tulajdonát 2007-ben vásárolta meg az alapítóktól a londoni Rotschild bankház nem részletezett, ám a Manchester Evening News szerint "10 és 50 fontmillió közötti" összegért.

Az Aréna eddigi történetében jópár tulajdonosváltás volt: a valamikori Kerepesi-úti ügetőpálya területét még 1998-ban vette meg a francia Bouygues csoport 3 milliárd forinttért az ÁPV Rt-től. Az építkezés 2004-ben elkezdődött, ám a plázát végül a 2005-ben a Bouygues-től megvásárló Plaza Centers fejezte be, azonban a csoport még a megnyitó előtt eladta az Arénát az aAIM-nek.

Az aAIM képviselői tavaly még lapunknak úgy nyilatkoztak: hosszú távra tervezik a beruházásukat, és jelentős fejlesztéseket ígértek a pláza környékén.

A LIM vezetője elmondta: a mostani tranzakció fő finanszírozója az MKB volt. Az LIM tavaly ősszel kapcsolódott be az Arena Plaza menedzsmentjébe, ahol főleg a  marketingre helyezték a hangsúlyt.Szerintük ennek tudható be, hogy idén júniusban a látogatók száma 25 százalékkal felülmúlta az egy  évvel korábbit, továbbá a bérlők 65-70 százaléka nyereségnövekedésről számolt be.

A befektető szerint jelenleg az Arena Plaza 66 ezer  négyzetméternyi területének 97,5 százalékát adták ki, azaz 200 üzletből  13-nak nincs bérlője. Az átlagos bérleti díj jelenleg 26,5 euró, havonta és négyzetméterenként.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.