Fénysugár a feldolgozóiparban

Az első negyedévvel összevetve akár javulhat is a feldolgozóipar teljesítménye idén a második és harmadik negyedévben, a tényleges tendencia és tempó azonban elsősorban attól függ, hogy Magyarország nyugat-európai piacain mikor indul meg a kilábalás a válságból - derül ki a Kopint-Tárki kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

A felmérést összegző szerdai közlemény szerint míg a januári feldolgozóipari konjunktúrateszt mutatói általános visszaesést tükröztek, addig az áprilisi teszteredmények vegyes képet mutatnak. Egyes indikátorok, így például a vállalkozások helyzete és termékeik kereslete, változatlanul mélyponton vannak, míg mások - például a rendelésállomány, a késztermék készletek - elmozdultak a mélypontról.

A vállalkozások helyzete és kilátásai alapján számított konjunktúra-barométer áprilisban januárhoz képest százas skálán 34-ről 38 százalékpontra emelkedett, a vállalkozások helyzete ugyanakkor áprilisban is rendkívül rossz volt, sőt negatív rekordot döntött. A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index értéke is alacsony, a januárinál azonban magasabb, mivel mindhárom tényezője (termelési kilátások, rendelésállomány és késztermék-készletek) pozitív irányban változott. A termelési előrejelzés tavaly április óta negyedévről negyedévre jelentősen romlott, az ezévi áprilisi viszont kedvezőbb a januárinál. A rendelésállomány nagyon alacsony (a válaszadók 46 százaléka rendelkezik alacsony rendelésállománnyal és mindössze 4 százalék magassal), de a gyenge eredmény is javulást jelent a januári mélyponthoz képest.

Áprilisában a vállalkozások 78 százalékának termelésbővítését a kereslet hiánya akadályozta. Változatlanul sokan említették a bizonytalan gazdasági környezetet (a januári 66 százalék után áprilisban 62 százalék) és a finanszírozási nehézségeket (40 százalék januárban és áprilisban is). A vállalkozások értékesítési előrejelzése optimistább a januárinál, elsősorban az exportra vonatkozóan. A beszerzési prognózisok - tekintettel a lassuló csökkenést mutató termelési előrejelzésekre és a relatíve magas alapanyag- és félkész-termék készletekre - csökkenést jeleznek, de a csökkenés kevésbé általános, mint januárban volt - derül ki a konjunktúratesztből.

A válaszadó vállalkozásoknál a foglalkoztatás a negyedik negyedév után az első negyedévben is számottevően csökkent. Az áprilisi előrejelzés alapján a feldolgozóipari vállalkozások létszámának csökkenése a következő hat hónapban is folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.