'Fenyőfa-díj' az életminőséget javítóknak

Az általános emberi életminőség javítását célzó szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat alapított a Magyarországon működő Svéd Kereskedelmi Testület.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület bejelentette, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre. A testület a Gran Prize logójául egy Svédországban népszerű jelképet, a fenyőfát választotta (a gran svédül lucfenyőt jelent). A testület felkínálja a kezdeményezéshez való csatlakozás lehetőségét minden Magyarországon tevékenykedő, felelős gondolkodású vállalat és magánember számára.

A Gran Prize egyének, csoportok, cégek, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára adható a díjbizottság döntése alapján. A 26 éven aluliak számára a részvétel lehetőségét tematikus pályázatok segíthetik, a 26 évnél idősebb, publikációkkal rendelkező jelölteket a bizottsági tagok terjesztik jelölésre. A díj bolygónk legégetőbb kérdéseire válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, dizájn, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal.

A díjbizottság tagjai évről évre változhatnak, állandó tagjai a testület 3 igazgatósági tagja és Svédország nagykövetségének képviselője. Meghívott bizottsági tagok 2013-ban a felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek küldöttei. A testület alaptőkéjéből ötmillió forintot elkülönített a díj létrehozására, és annak kamatait felajánlja a díj finanszírozására, egyúttal csatlakozásra kér más felelős gondolkodású, támogatni kész döntéshozókat, magánszemélyeket.

A Gran Prize átadására minden év márciusában kerül sor, azt követően pedig a Gran Weeken az aktuális évi díjazott bemutatja nyertes munkáját, valamint a testület tagvállalatainak vezetői szakmai előadásokat tartanak a felsőoktatási intézmények hallgatóinak. Ezzel egy időben a nagyközönség kulturális, ismeretterjesztő, Svédországgal és a díjjal kapcsolatos programokon vehet részt Budapest és az ország több pontján.

(A díjalapítás tegnapi bejelentéséhez kapcsolódóan kiderült az is, hogy Nils Borgström 17 éves főtitkári működése után visszavonul, és átadja helyét a testületben Istiván Ritának, a Kinnarps eddigi ügyvezető igazgatójának.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.