Fényévekre a normálistól

Tavaly országosan 1057 lakással épült több, mint az előző évben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a használatba vett 8358 új otthon 14,6 százalékos bővülést takar, de még fényévekre van attól az évi negyvenezres mennyiségtől, amit építésügyi szakértőkkel egyetértésben Varga Mihály célként nevezett meg a lakásállomány egészséges megújításának szempontjából.

Negyvenezres adatokkal legutóbb a Medgyessy-kormány két évében találkozhattunk. Megjegyzendő, hogy a ledózerolt lakóépületek száma tavaly 38 százalékkal 1724-re nőtt, így a teljes állomány alig több, mint 6600 lakással bővült. A nemzetgazdasági miniszter sok reményt fűz a szociálpolitikai támogatások kiterjesztéséhez, 2015-től már egy gyermek után is jár félmillió forint, míg a háromgyerekesek 3,2 milliós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, s ezt használt lakás vásárlására is igénybe vehetik.

Kérdés persze, hogy az ezzel párhuzamosan brutálisan megszigorított hitelfeltételi szabályozás, a fair bankolás bevezetése mennyire veszi el az építkezni vágyók kedvét. Varga Mihály azt reméli, hogy a gyermeket vállalók közül mind többen kezdenek építkezni, s a használt lakás megvásárlása pedig inkább opcióként marad meg a többiek számára. Az önrész előteremtése és a törlesztőrészleteknek a család valós, papírokkal igazolható jövedelméhez igazítása sokak számára illuzórikussá teszi a lakáshoz jutást, igaz, így a hitelek bedőlésének kockázata is jelentősen csökken, ami a húsz százalék körüli mostani nem fizető állomány tükrében nem haszontalan dolog.

A tízezres szintet már az idén is meglépheti a használatba vett lakások száma, ha a kiadott új építési engedélyekben mért 27 százalékos előrelépést nézzük. Tavaly 9633 kérelemre ütötték rá a pecsétet. Rémisztő regionális különbségeket jelez a megyei statisztika: Nógrádban 29 lakásépítő kapott engedélyt, ez még az utóbbi két év 34-34 darabos átadott lakásmennyiségét nézve is katasztrofálisan alacsony. Borsod és Szabolcs is hasonló cipőben jár: előbbinél tavaly 43 százalékkal 142-re zuhant az új lakások száma, ennél hárommal kevesebb új építkezés kezdődhetett meg az engedélyek alapján. Utóbbinál pedig 36 százalékos volt a mínusz, az új lakások száma 163 volt, miközben 102 friss építési engedélyt adtak ki.

Az önkormányzati bérlakásépítés a támogatások ellenére is minimális, 180 egység (2 százalék) volt a tavalyi termés, miközben a magánépíttetők és a cégesek közötti arány 59-39 százalék volt. Az üdülőépítési láz sem tombol, sőt a rekreációt szolgáló 227 darab építménnyel negatív rekordot sikerült felállítani. Az idén ezt talán sikerült meghaladni.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a megépített lakások és a lakásépítési engedélyek számának növekedése jelentős, de a bővülés az alacsony bázissal magyarázható, és az adatok még mindig messze vannak a válság előtti szintektől. 2008-ban ötször annyi lakás épült, mint 2014-ben – tette hozzá. Az építőipar tavalyi, 14,2 százalékos növekedési adatából egyértelműen látszott, hogy a többletet az út- és vasútépítések, valamint a közműfejlesztések hozták, a lakásépítéseknek marginális szerep jutott. Utóbbi téren a következő időszakban is növekedés várható, de a válság előtti több tízezres darabszám csak több év alatt érhető el – húzza alá az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.