Fémkereskedők: a tudatlanság nem lesz mentség

Elsősorban az autóbontók üzemeltetői nem tudják, hogy engedélyt kell kérniük fémkereskedelemre, pedig április elsejétől őket is ellenőrizheti a Vám- és Pénzügyőrség. Az új fémtörvényben az is szerepel, hogy a felvásárolt fémhulladékot néhány napig meg kell őrizni.

Az idén április elsejéig még lehetőséget ad a Vám- és Pénzügyőrség a fémkereskedelmi engedély benyújtására, ugyanis egyes vállalkozások nem tudnak arról, hogy a 2010. január 1-je óta hatályos fémtörvény rájuk is vonatkozik, emiatt nem rendelkeznek engedéllyel - közölte a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A törvény a Vám és Pénzügyőrséget jelölte ki fémkereskedelmi hatóságként.

A VPOP ellenőrzései alapján, egyes bontási tevékenységet végző vállalkozások - például autóbontók - nem tudják, hogy a törvényi szabályozás rájuk is vonatkozik, ezért sem engedéllyel nem rendelkeznek, sem engedélykérelmet nem nyújtottak be.

A vámhatóság ezért felhívja minden olyan vállalkozás figyelmét, amelyre vonatkoznak a fémkereskedelmi jogszabályok, hogy engedély iránti kérelmüket legkésőbb 2010. április 1-jéig nyújtsák be a székhelyük szerint illetékes ellenőrzési központhoz.

A szervezet korábbi közlései szerint a fémhulladék-kereskedelem engedélyezési rendszere az idén szigorodik. A VPOP megköveteli majd a bankgaranciát, szigorú nyilvántartási rendszert ír elő, a felvásárolt termékeket pedig néhány napig meg kell majd őriznie a vállalkozásoknak.

A tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, egyes esetekben azonban - kérelemre - mérsékelhető annak összege.

Az új szabályok szerint a napi, illetve havi adatszolgáltatás április elsejétől kizárólag elektronikus úton lehetséges, a VPOP honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.