Felülvizsgáltatják a nagy gázmérőket

November végéig valamennyi gázszolgáltatónak felül kell vizsgálnia az óránként 20-100 köbméteres gázmérőket abból a szempontból, hogy az ügyfél fogyasztása nem tesz-e lehetővé kisebb és így szerényebb havidíjas szerkezetet. Az akció az állami kézbe került Főgáznál indult, ahol az idő előrehaladtával egyre kevesebb – jelenleg néhány tucat – helyen találtak hibát; a többi szolgáltatónál még kisebb lehet a szám.

Kérésre 30 napon belül, ezen túlmenően november 30-ig, illetve további öt évente a gázszolgáltatóknak meg kell vizsgálniuk, hogy a területükön működő óránként 20-100 köbméteres gázmérők nem túlméretezettek-e az adott ügyfél - jellemzően társasház, közintézmény, vállalkozás vagy civil szervezet - tényleges fogyasztásához képest - derül ki a tegnapi Magyar Közlönyből. Elsőként az állami kézbe vett Főgáznál tárták fel - igaz, az idő előrehaladtával egyre csökkenő számban - a vevők számára sérelmes gyakorlatot. Ez alapján az ügyfél akár visszamenőleg is pénzvisszatérítésben részesülhet. A mérőcserét egyszersmind a közintézményeknek is ingyenessé tették.

A Főgáznál végrehajtott belső vizsgálat, amely a tényleges fogyasztáshoz képest túlságosan nagy és így magasabb havidíj-kötelezettséggel járó gázmérők felderítését célozta, az elmúlt hónapok során a rezsipropaganda részévé is vált. Mind Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár, vagy akár Németh Szilárd fideszes rezsibiztos több alkalommal megemlítette, hogy az állami kézbe vett Főgáznál a belső vizsgálat megállapította, több nagyfogyasztónál a kelleténél nagyobb mérő üzemel, feltevésük szerint azért, mert így a szolgáltató még „magánkézben” (valójában a Fővárosi Önkormányzat többségi tulajdonában) több bevételre tehetett szert. A kisebb fogyasztáshoz idomuló új mérőt ígéretük szerint ingyen cserélik, a lakosságon (társasházakon) kívül immáron a közintézményeknek is.

Némi árnyékot vetett a Főgáz-mérőkkel kapcsolatos lelkes rezsikommunikációra, hogy míg Németh Lászlóné körülbelül félezer társasházról és kétezer kis- és középvállalkozásról tett említést, addig szeptember eleji tájékoztatóján már csak 74 társasházról és 78 egyéb érintett ügyfélről számolt be. Lázár János korábbi félreérthető tájékoztatása kapcsán, miszerint a többi energiaszolgáltatónál is hasonló vizsgálatot folytatnának le – amit a mostani kormányrendelet tesz tisztába –, megtudtuk, hogy a többi szolgáltató területén még ennyire sem jellemző a túlméretezett 20-100 köbméteres mérők használata. Szakértők ennek kapcsán azt is cáfolták, hogy az ügyfél kérése esetén ne vizsgálták volna felül és ennek eredményétől függően szükség esetén ne cserélték volna le a mérőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.