Felügyelet alá helyezné a kormány a helyi pénzeket

A Soproni Kékfrank, a Balatoni Korona számára tőkekövetelményeket írna elő a kormány, és meghatározná, hogy milyen befektetésben lehet tartani a helyi pénzért befogadott forintot.

Szabályozná a helyi pénzeket a kormány, írja a Napi Gazdaságra hivatkozva a portfolio.hu. A Napi Gazdaság szerint az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezete szerint a jövőben tőkekövetelményeket írnának elő, és meghatároznák, hogy milyen befektetésekben tarthatók a helyi pénzekért befogadott forintok.

Hivatalosan a Soproni Kékfrank vagy a Balatoni Korona nem helyi pénznek, hanem forgatható utalványnak minősül, így a Napi Gazdaság szerint a szabályozás is ilyen néven kerülhet majd bele egy pénzügyi salátatörvénybe.

A jelenlegi helyzet szabályozatlan: pénzhelyettesítő s a szervezők szerint pénznek minősíthető, azaz szabadon felhasználható, át- és visszaváltható eszközről van szó, de lényegében egyetlen szervezetnek sincs joga vizsgálni sem azt, hogy mennyi utalvány van forgalomban, sem azt, hogy vajon a rendszerek üzemeltetői rendelkeznek-e megfelelő fedezettel arra az esetre, ha a "helyi pénz" tulajdonosai egyszerre kísérelnék meg forintra váltani a birtokukban lévő "utalványokat".

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének nincs semmilyen ellenőrzési jogköre a helyi pénzek kibocsátóival szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint a helyi pénznek nevezett utalványok valójában nem alkalmasak a helyi gazdaságok felvirágoztatására. Egyrészről nem kerül "pluszpénz" a gazdaságba, másrészről az utalványokat elfogadó boltokban kapható termékek döntő többsége sem helyben készül. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.