Feltöltődött a Tesla

Tőzsdei bevezetése óta első nyereséges negyedévén van túl az amerikai Tesla elektromosautó-gyártó. A részvényenkénti 4 dollárcent háromszorosáról, 12 centes profitról adott számot.

A Tesla Motors az idén húszezer eladott járművel számolt, ezt most az új megrendelések alakulására hivatkozva ezerrel toldották meg, miközben a gyártókapacitást az évi harmincezres darabszámra növelik. A Model S típusból szeretnének világszerte ennyit eladni. Elon Musk vezérigazgató a Reutersnek elmondta, hogy eddig valószínűleg alulbecsülték az autóik iránt potenciális keresletet.

Ezt részben arra alapozza, hogy negyedévente egymillió érdeklődő keresi fel szalonjaikat, részben pedig arra, hogy a korábbi, túl drága Roadster modell után a piacra nemrég bevezetett családi Model S-sel jóval szélesebb tömegeket nyerhetnek meg maguknak. Igaz, ez sem olcsó, egy 60 kilowattos energiaforrással hajtott Model S induló ára 70 ezer dollár körül van, de ebből lejön a 7500 dolláros adókedvezmény.

A finanszírozásban is segít a Tesla, ezzel is elérhetőbbé téve portékáját. Egy jó hitelkonstrukcióval egyről tízmilliósra bővíthetnék potenciális vásárlóik körét az amerikai piacon – tette hozzá Elon Musk.

A befektetők érdeklődését is felcsigázta a vezérigazgató, aki a vártnál nagyobb, 562 millió dolláros első negyedéves forgalomról számolt be. Ebből 68 millió dollárt tett ki a zéró-emissziós kredit, amit többi autógyártónak adtak el. Elemzők szerint a Tesla jó úton halad afelé, hogy a kreditek eladásából származó negyedéves bevételét 150 millió dollárosra tornássza fel.

Jó hír az is, hogy a utóbbi hónapokban sikerült sokkal hatékonyabbá tenni a termelést, az egy autó előállításához szükséges munkaórák számát decemberhez képest 40 százalékkal tudták csökkenteni. Hetente átlagosan négyszáz Model S-t gyártanak, s ez a szám folyamatosan emelkedik. Jobb készletgazdálkodással a készpénzállományt is sikerült 30 millió dollárral bővíteni - a logisztikai költségek visszaszorítása mellett.

A befektetők díjazták is az erőfeszítéseket, a Tesla részvényárfolyama a jelentés közzétételé követően 55-ről 65 dollárra szökött csütörtökön New Yorkban.

 

Mark Cuyler, an operations manager at Tesla, walks a Model S through the company's factory in Fremont, California, June 22, 2012. Tesla began delivering the electric sedan to customers on June 22. REUTERS/Noah Berger (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT
Mark Cuyler, an operations manager at Tesla, walks a Model S through the company's factory in Fremont, California, June 22, 2012. Tesla began delivering the electric sedan to customers on June 22. REUTERS/Noah Berger (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.