Nagyot dobott a Sony

Okos hifiket és brutális új mobilokat mutatott be a Sony, megspékelve egy sor új kamerával, amelyből mégiscsak az a kis henger modell a legnagyobb, amit wifin keresztül kapcsolhatunk valamilyen androidos telefonhoz.

Például az Xperia Z1 okostelefonhoz, amely a Sony csúcsmodelljeként mutatkozott be Berlinben. Egyrészt hatalmas, másrészt nagyon szép és a súlya is elfogadható, különösen, hogy vékony és vízálló kivitelben készítették, de még mindez semmi: 20 megapixeles kamerával készíti a fotókat.

A Sony új Xperia Z1 telefonja - nagyra tartják
Sony Corp's President and Chief Executive Officer Kazuo Hirai presents a new Sony Xperia Z1 smartphone during it's world premier at the IFA consumer electronics fair in Berlin, September 4, 2013. The IFA consumer electronics and home appliances fair will open its doors to the public from September 6 till 11 in the German capital. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY)

A gyártó szerint minőségromlás nélkül tudja a háromszoros zoomot, de 4K felbontású képek készítésére is alkalmas, valamint kapott egy spéci vakut, amelyet állítólag még félhomályos viszonyok között is használhatunk. (Mindezt nem volt alkalom kipróbálni, így csak gyártói ígéret szintjén említhetjük.)

A Z1 "agya" brutális: 2,2 gigahertzes és négymagos processzor paraméterei első hallásra a laptopéra hasonlítanak, igaz, teljesen más a technológia. Két gigabájt RAM is van a készülékben, ennyi egy PC-ben sem lenne szégyen, noha a Samsung Galaxy Note3-ban három gigabájt van. A telefon egy nagy és modern androidos készülék, ami nem meglepetés, ám a készülék hátulján van egy hatalmas mechanikus csatlakozó, amivel rögzíthetjük a QX10 és QX100 kamerákat.

Ezek minden androidos telefonnal használható kamerák, extra jó zoommal és lencsével, a kétszáz eurós QX10 például 18 megapixeles szenzort tartalmaz, a lencsék fényereje pedig 3.3-5.9 között változik. A QX100 duplaáron 2,2 megapixellel nagyobb felbontást tud, sokkal imponzánsabb fényerő mellett: az 1.8-4.9-es Carl Zeiss optika leveri a jobb kompakt kamerákat. 

A könnyen megfogható kamerákat nem muszáj a telefonra rögzíteni, a wifi kapcsolaton keresztül az is lehetséges, hogy a lencsét a kezünkben magasra emeljük, mindeközben mondjuk az asztalra tett telefonon nézzük, hogy épp mit lát a kamera, vagyis, a készülék hatalmas kijelzője a kereső. A kis hengeren van csatlakozó statívnak is, így akár le is állíthatjuk, mint egy profi kamerát, s távvezérelhetjük. Csoportképkészítésre sokaknak nagyon vonzó lehet majd.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.